<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=148669" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Продължават ...

Европейската комисия с предложение за по-строги мерки срещу замърсяването

27 Октомври 2022
0 225

Европейската комисия предложи в сряда по-строги мерки срещу замърсяването на въздуха и водата.

Нова схема за отговорност на производителя

Мерките ще задължат компаниите да плащат за почистването на отпадъчни води, замърсени от техните продукти. От друга страна, гражданите ще могат да търсят справедливост без значение дали властите ще наложат тези правила.

Общественото здраве е пряко застрашено от замърсяването и с това предложение Европейската комисия планира да повиши качеството на въздуха и водата в ЕС. Плановете предвиждат модернизация на пречиствателните технологии и по-висока защита за гражданите.

Европейската комисия с предложение за по-строги мерки срещу замърсяването

„Чистият въздух не трябва да бъде лукс в Европейския съюз през 2022 г.“, коментира Виргиниус Синкевичюс, висшият представител на ЕС по околната среда относно предложенията на Комисията.

Европейската комисия иска да допълни настоящия списък от замърсители с 25 нови вещества, за които е известно, че са вредни за природата и човешкото здраве. Тези вещества включват набор от пестициди и някои други съединения, използвани във фармацевтичната, химическата и козметичната промишленост. Въпреки това, не са предвидени точни ограничения за използването им като количества. Според комисаря технологиите за измерване на замърсяването все още не са достатъчно развити и надеждни в оценката си на въздействие.

Европейската комисия с предложение за по-строги мерки срещу замърсяването

Независимо дали предложението ще бъде одобрено от Европейския парламент, компетентните местни и регионални власти могат да налагат по-строги санкции срещу замърсителите, нарушаващи регламента.

„Това е с цел обезокуражаване на съответните индустрии да използват тези вещества”, добави Синкевичюс.

“Стъпка назад”: ЕС обмисля по-слаби предложения в борбата срещу климатичните промени

Повече справедливост

Всяка година около 300 000 европейци умират преждевременно поради замърсяване на въздуха и водата. За да стимулира прилагането на регулациите, Комисията предлага да разшири правните инструменти. Така гражданите ще могат да търсят справедливост от местните власти и ще ползват право на обезщетение в случай на нарушение на правилата на ЕС за качеството на въздуха. Гражданите също така ще имат право да бъдат представлявани от неправителствени организации чрез колективни искове за обезщетение за щети. Това е инструмент, който в момента е широко разпространен в съдебните дела, свързани с околната среда.

За първи път диагностицираха човек като “страдащ от климатичните промени”

„Ще подкрепим местните власти да стигнат там, където трябва“, каза Франс Тимерманс, изпълнителен вицепрезидент на Европейската комисия.

Понастоящем нивата на замърсяване не са в съответствие със стандартите на СЗО. Според проучвания на Евробарометър европейските граждани се тревожат за състоянието на въздуха, който дишат и водата, която консумират. Безпокойството е усилено от инциденти като например масовата смърт на риба в граничещата с Германия и Полша река Одер. Комбинацията от екстремни климатични условия и замърсяването на водата се оказаха пагубни за живота там.

Европейската комисия с предложение за по-строги мерки срещу замърсяването

Предстои предложенията да бъдат разгледани от Европейския парламент и Съвета в рамките на обикновената законодателна процедура.

Можем ли да избегнем катастрофата?

Напомняме, че повечето държави са поели ангажимент по Парижкия договор, според който затоплянето на климата трябва да се ограничи до 1,5 градуса по Целзий спрямо доиндустриалната епоха. Това би означавало намаляване на емисиите с 43% до 2030 г.

Новият доклад на ООН предвижда парниковите газове да се увеличат с 10,6% до 2030 г. спрямо 2010 г. Това е в случай, че страните изпълнят обещанията си.

Стряскащ доклад на ООН: Ефектите от климатичните промени вече са “необратими”

На 6 ноември световните лидери се събират за климатичната среща КОП27 в курорт Шарм ел Шейх, Египет, за да обсъдят следващите стъпки в битката с промените на климата.

Експерти предупреждават, че без спешни мерки светът върви към катастрофално затопляне с 2,5 градуса по Целзий към 2100 г.

Европейската комисия с предложение за по-строги мерки срещу замърсяването

Европейската комисия с предложение за по-строги мерки срещу замърсяването

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции