<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=188422" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Ще обучаваме ...

Белгийските пилоти на Ryanair планират стачка в разгара на отпускарския сезон

08 Юли 2023
0 197

Белгийските пилоти на Ryanair планират стачка в разгара на отпускарския сезон. Те ще стачкуват на 15 и 16 юли с искания за по-високи заплати и по-добри условия на труд, съобщи The Brussels Times.

Ръководството на Ryanair имаше срок до обяд в петък, за да направи сериозно предложение относно заплатите на пилотите.

Напрежението между синдикатите и Ryanair нараства. Компанията продължава редовно да заобикаля законовите си задължения, както и секторните и фирмените споразумения, подписани с представители на персонала.

Белгийските пилоти на Ryanair планират стачка в разгара на отпускарския сезон
Снимка: iStock

Настоящият спор е заради заплатите на пилотите.

Те настояват да бъдат възстановени след намаление от 20%. То бе договорено в началото на кризата с Covid-19, за да помогне на компанията да остане на повърхността. И все пак въпреки огромните печалби тези съкращения все още са в сила. Ръководството отказва да обсъжда прекратяване на мярката.

Ирландската авиокомпания също така обяви на базираните в Белгия пилоти, че възнамерява да прекрати колективния трудов договор. Той гарантира текущото им работно време и почивка на 1 октомври тази година. Това беше обявено въпреки писменото потвърждение от Социалната инспекция и Федералната държавна служба по заетостта, че подобен ход противоречи на закона.

Според различните организации Ryanair дори стига дотам, че налага като предварително условие за всяко бъдещо колективно договаряне пилотите първо да се откажат от правните си действия за минали пропуски.

Белгийските пилоти на Ryanair планират стачка в разгара на отпускарския сезон
Снимка: iStock

„Предварително се извиняваме на пътниците, които планират да пътуват с Ryanair и може да бъдат засегнати от тези стачки“. Това се казва в прессъобщението. „Но вече не можем да позволим на Ryanair да нарушава основните принципи на белгийския обществен договор“, допълват синдикатите.

Белгийската асоциация на пилотите добавя, че това повтарящо се възпрепятстване на социалния диалог е придружено от заплашителни писма до пилоти, които са болни и имат медицински свидетелства. „Опитът да се сплашат екипажите, за да се увеличи максимално печалбата на компанията до последното евро, е просто неприемлив“, посочват синдикатите.

Стачката на пилотите в “Луфтханза” засегна и полетите от София

Белгийските пилоти на Ryanair планират стачка в разгара на отпускарския сезон

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции