<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=188723" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Нищо че е уво...

Уволненият шеф на Сметната палата няма да бъде допуснат в сградата (видео)

10 Юли 2023
0 99

Уволненият шеф на Сметната палата няма да бъде допуснат в сградата. Временно изпълняващият длъжността председател на Сметната палата Горица Грънчарова – Кожарева обяви пред БНТ, че във вторник уволненият в началото на годината председател на палатата Цветан Цветков няма да бъде допуснат в сградата на ведомството “въпреки всичките му медийни изяви”.

Като причина за недопускането на Цветков Кожарева обяви решението на Народното събрание от 7 юли. С него парламентът удължи срока за номинации за председател на институцията и я определи за временно изпълняващ длъжността до избора на постоянен председател.

Уволненият шеф на Сметната палата няма да бъде допуснат в сградата (видео)
Снимка: стопкадър/БНТ

Нищо че е уволнен, председателят на Сметната палата ще иде на работа (видео)

Изненадващо Цветан Цветков бе освободен от ръководното място в одитния орган от 48-ото Народно събрание на 20 януари т.г. Извънредната точка в дневния ред на парламента беше внесена от председателите на парламентарните групи на ГЕРБ, ДПС, БСП и “Български възход”. Обяснението бе, че мандатът му е изтекъл преди една година, през 2022 г. Реалната причина обаче беше позицията му по разследването на казуса “Нексо”. Той обяви, че Сметната палата не е открила нарушения при финансирането на “Демократична България”. На неговото място застъпи негова заместничка, чийто мандат също беше изтекъл. Горица Грънчарова бе избрана на мястото на Цветков като временно изпълняваща длъжността.

На 22 юни Конституционният съд реши, че освобождаването на Цветков е било противоконституционно. А той обяви, че ще се върне на работа.

Уволненият шеф на Сметната палата няма да бъде допуснат в сградата (видео)
Снимка: стопкадър/видео bTV

Грънчарова-Кожарева посочи, че е сезирала главния прокурор за забавени над 20 одита.

Те са включени в годишните одитни програми на Сметната палата за периода 2016-2021 г. Дирекцията, която е на пряко подчинение на Цветан Цветков, не е представила правни становища по одитни доклади, каза още тя.

Припомняме, че от Сметната палата разкриха 13 одитни доклада, потънали в прокуратурата. Извлеченията от одитните доклади са публикувани на интернет страницата на Сметната палата.

Уволненият шеф на Сметната палата няма да бъде допуснат в сградата

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции