<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=189415" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Освободиха р...

Украйна получи касетъчни боеприпаси от САЩ (видео)

14 Юли 2023
0 336

Украйна получи касетъчни бомби от Съединените щати, но се ангажира да ги използва само за изтласкване на концентрации от вражески войници, информира bTV.

Те са част от нов пакет за сигурност на стойност 800 милиона долара. Според Украйна използването на боеприпасите е оправдано с оглед на минирането на огромни площи окупирана територия от страна на Русия.

Украйна получи касетъчни боеприпаси от САЩ (видео)
Касетъчни боеприпаси. източник: Twitter

Президентът на Украйна Володимир Зеленски увери, че снарядите ще бъдат използвани стриктно в законовата рамка, „само за деокупация на нашите територии.”

Руският президент Владимир Путин заяви, че новите западни оръжейни доставки за Украйна „няма да ѝ дадат нищо, а само ще влошат ситуацията.“

Русия е използвала касетъчни бомби в Украйна, твърди “Амнести интернешънъл”

Касетъчните боеприпаси обикновено освобождават голям брой по-малки снаряди, които могат да убиват безразборно в широка област. Тези, които не се детонират обаче представляват опасност. Това е една от причините 120 държави да подпишат международна Конвенция за тяхната забрана. САЩ, Русия и Украйна не са сред тях.

Украйна получи касетъчни боеприпаси от САЩ (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции