<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=133556" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Какво ще стан...

Русия е използвала касетъчни бомби в Украйна, твърди “Амнести интернешънъл”

14 Юни 2022
0 1745

Русия е използвала касетъчни бомби в Украйна, твърди “Амнести интернешънъл”, цитирана от Deutsche Welle. Според правозащитната организация руските военни са използвали касетъчни бомби в района, вследствие на което са загинали десетки цивилни. Този тип оръжие е забранено с международен договор. Повече от сто държави, включително Германия, са подписали Конвенцията по касетъчните боеприпаси, която влезе в сила през 2010 г. Русия и Украйна обаче не са приели конвенцията.

“Хора са били убивани в Харков в домовете си, по улиците, по детските площадки с децата си, докато са почитали паметта на загиналите си близки на гробища, докато са се редили за хуманитарна помощ, докато са пазарували”. Това коментира Янин Улмансиек от германския офис на “Амнести интернешънъл”.

Над 10 000 украински войници са загинали от началото на войната

Как България се превърна в толкова лесна плячка за руската пропаганда

Искания за съд и обезщетения

Правозащитната организация обвинява Русия, че от началото на войната в Украйна многократно е използвала касетъчни боеприпаси и неуправляеми ракетни снаряди в жилищни райони и около детски площадки. Отговорните за тези нападения трябва да бъдат изправени пред съда, а пострадалите и роднините на жертвите трябва да бъдат обезщетени – настоява Улмансиек.

“Амнести интернешънъл” разследва общо 41 нападения, при които са убити най-малко 62 души и са ранени най-малко 196. През април и май членове на организацията разговаряха със 160 души в Харков. Сред тях и оцелели от нападения, роднини на жертви и свидетели.

Според правозащитната организация украинските войски също често са извършвали нападения от жилищни райони, излагайки на риск живота на цивилните там. “Това е нарушение на международното хуманитарно право, но по никакъв начин не оправдава повтарящите се безразборни нападения от страна на руските войски”. Това заявиха от “Амнести интернешънъл”.

Русия е използвала касетъчни бомби в Украйна, твърди “Амнести интернешънъл”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • БАЙ КУРЧО

    16 Юни 2022

    Тези ли дето видяли химическото оръжие в Ирак, те са по големи плъхове от Азовците

Реакции