<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=190142" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Семействата ...

Заедно с още 4 страни ще поискаме от ЕС да удължи забраната за внос на украинско зърно

19 Юли 2023
0 101

Заедно с още 4 страни ще поискаме от ЕС да удължи забраната за внос на украинско зърно, за да се избегнат големи сътресения на пазара. Това каза министърът на земеделието на Унгария Ищван Наги пред Reuters. Крайният срок по договор изтича на 15 септември.

Министърът заяви, че Полша, Румъния, България, Унгария и Словакия ще поискат засега да остане забраната за внос на украински пшеница, царевица, рапица и слънчоглед. Но транзитните доставки ще продължат. Въпреки това той отбеляза, че ще обсъди и друг вариант. При който страните да могат индивидуално да поискат от ЕС да добави продукти към забранителния списък.

“Отиваме във Варшава, за да затвърдим сътрудничеството на петте държави. И да подпишем декларация или споразумение, в което ще поискаме от ЕС да удължи забраната след 15 септември”. Това каза Наги на път към срещата във Варшава.

Русия сложи край на участието си в зърнената сделка с Украйна

Позицията на мнозинството сред петте страни е забраната да остане до 31 декември и това се подкрепя и от Унгария.

Заедно с още 4 страни ще поискаме от ЕС да удължи забраната за внос на украинско зърно

“Очевидно Украйна, като се има предвид големината ѝ, всичко, което произвежда и изнася за Европа, смущава пазара. Същото е положението с пилешкото месо, яйцата, меда”, каза той.

“За момента четирите продукта ще останат. Ние се стремим да запазим забраната за тези четири продукта. Вероятно ще има споразумение, според което страните поотделно могат да поискат от ЕС да наложи забрана за допълнителни продукти. … За това ще говорим“, допълни министърът.

През юни беше разрешено България, Полша, Словакия, Унгария и Румъния да не допускат внос от Украйна на пшеница, царевица, рапица и слънчоглед. Това беше, за да помогнат на собствените си производители, чиято продукция не може да бъде продадена заради по-конкурентните украински цени.

Петте държави, които бяха най-засегнати от увеличения внос на украински храни в ЕС, настояваха ограниченията да продължат до края на годината. Но Европейската комисия предпочете да ги удължи до събирането на реколтата.

Москва се оттегли от черноморската зърнена сделка в понеделник. Тя позволяваше украинското зърно, блокирано от руско-украинския конфликт, да бъде изнасяно безопасно.

Заедно с още 4 страни ще поискаме от ЕС да удължи забраната за внос на украинско зърно

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции