<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=191054" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Русия постав...

Кризата с боклука в Кюстендилско се задълбочава – още бавят отварянето на депото в Джерман (видео)

26 Юли 2023
0 88

Кризата с боклука в Кюстендилско се задълбочава – още бавят отварянето на депото в село Джерман. То обаче е далеч от завършено, а междувременно общините харчат милиони за извозване на отпадъци. Местните хора се притесняват, че новият завод ще влоши качеството на живот.

Според Ели Подгорска от община Дупница е предвидено изграждане на регионален център за третиране на неопасни отпадъци.

“Той ще бъде съвкупност от много неща, които ще подпомогнат отпадъците да се управляват правилно. По ОП “Околна среда” има осигурено финансиране с участието на три общини – Сапарева баня, Бобовдол и Дупница. В инсталация за компостиране ще постъпват зелените отпадъци. В инсталация за предварително третиране ще постъпват битовите отпадъци, които ще се сортират. Идеята е по-малко отпадък да постъпва на депото. То ще обслужва шест общини – Дупница, Сапарева баня, Невестино, Кюстендил, Трекляно и Бобовдол. Депото ще реши проблема на 100 000 души от региона”, обясни тя.

И допълни, че е предвидено депото да бъде изградено екологосъобразно и е достатъчно далеч от Джерман.

Кризата с боклука в Кюстендилско се задълбочава &#8211; още бавят отварянето на депото в Джерман (видео)

Стар проблем с отпадъците

Припомняме, че преди година ние от “Господарите” ви показахме как община Кюстендил използва незаконно сметище за своите битови отпадъци. На тормоз заради него от години са подложени жителите на с. Радловци над Кюстендил. Вместо да реши дългогодишният проблем обаче кметът на града влезе във война с тогавашния министър на околната среда и водите Борислав Сандов. Война, струваща живота и здравето на много хора в района.

Огромно незаконно сметище тормози жители на Кюстендилско от години (РЕПОРТАЖ)

Кметът на Кюстендил се опита да се измъкне от въпросите ни за незаконното сметище (РЕПОРТАЖ)

Министър Сандов: Цялата отговорност за незаконното сметище в Кюстендил е на кмета (РЕПОРТАЖ)

В XXI век в европейска държава да говорим за незаконни сметища и незавършени депа за отпадъци е нелепо – особено на фона на години, в които България внасяше и италиански отпдъци за обработка. Нелепо, но реално – по нашите географски ширини всичко негативно е възможно.

Кризата с боклука в Кюстендилско се задълбочава – още бавят отварянето на депото в Джерман

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • Сия

    27 Юли 2023

    зелените са зелени само по предварително договорени и платени теми

Покажи всички Скрий

Реакции