<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=138212" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Гъст черен ди...

Огромно незаконно сметище тормози жители на Кюстендилско от години (РЕПОРТАЖ)

21 Юли 2022
0 16085

Огромно незаконно сметище тормози жители на Кюстендилско от години. За проблема сигнализират хора от с.Радловци, Кюстендил пред репортера ни Виктория Симеонова и оператора Йохан Вирт.

Сигналът

От много години над село Радловци общински и частни фирми изхвърлят отпадъци. На това място няма официално регистрирано депо за отпадъци, такова липсва в цялата област Кюстендил. По документи отпадъците от Кюстендил би трябвало да се извозват до Перник. Уви, фирмите ги стоварват на незаконно сметище над село Радловци в близост до приют за кучета. От години жителите на района подават жалби до общината, прокуратурата, РИОСВ, Басейнова дирекция, омбудсмана, но резултат до момента няма.

Огромно незаконно сметище тормози жители на Кюстендилско от години (РЕПОРТАЖ)
Протест през юни

През юни хората от района организираха мирен протест с искане за премахване на сметището и преустановяване на използването му. Уви, вместо да изпълни исканията им, кметът Петър Паунов ги е наказал. В продължение на 2 месеца никой не е събирал отпадъците в селото.

Месец по-рано министър Борислав Сандов извърши проверка на място. Установени бяха незаконни сметища, за които общината ще бъде глобена отново. По-рано тази година Върховният административен съд наложи на община Кюстендил санкция в размер на 6 милиона лева заради несъбирани отчисления за управление на отпадъците. Вече с лихвите сумата набъбва до 8 милиона, посочва общински съветник от Кюстендил.

Оказва се, че такса “Смет” в Кюстендил не е вдигана от 2007 година – откакто Паунов е кмет на града. Именно това е една от причините да няма възможност отпадъците да се извозват по-далеч. И така се стига до абсурда общински камиони да изхвърлят отпадъците на незаконно сметище.

Наглостта на кмета

Кметът на Кюстендил Петър Паунов има навика да отрича, че сметището изобщо съществува. На въпроси от граждани за него той твърди, че няма информация. В същото време обаче някак му обягва Законът за управление на отпадъците. Според него кметовете отговарят за недопускане на незаконни сметища на територията на управляваните от тях общини. И могат да бъдат санкционирани при констатиране на нарушения. Уви, за 4 мандата кметът на Кюстендил не е разбрал нито за този закон, нито за проблема на гражданите.

Съвсвем скоро ще ви покажем опита си да говорим с кмета на града, а доготогава очакваме сигналите ви за всякакви злоупотреби, измами и корупция само на gospodari.com и на телефон *3333.

Огромно незаконно сметище тормози жители на Кюстендилско от години

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • Kotkata

    24 Юли 2022

    На Швеция отпадъците не и стигат за производство на енергия,а ние тук си ги имаме в излишък!Срамота!А някои хора се чудят как да рециклират за да опазят планетата!Срамота,наглост и безочие!

Реакции