<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=191149" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Костадин Кос...

Включиха лекарства за множествена склероза и ебола в списъка на СЗО

26 Юли 2023
0 70

Включиха лекарства за множествена склероза и ебола в списъка на СЗО. Това става ясно от документи, публикувани от Световната здравна организация (СЗО), съобщи Reuters. Медикаментите за затлъстяване обаче не са включени в най-новия списък с основни лекарства.

Списъкът на СЗО е каталог на лекарствата, които трябва да бъдат налични във всички функциониращи здравни системи.

Включването в списъка може да има голямо значение за достъпа. Експертите обясняват, че добавянето на лекарства за ХИВ през 2002 г. е помогнало да станат много по-достъпни за пациенти със СПИН в по-бедните страни.

Група учени от САЩ предложи включване на лекарства за затлъстяване в списъка на СЗО за първи път по-рано тази година, фокусирайки се по-специално върху активната съставка лираглутид в лекарството за затлъстяване Saxenda на Novo Nordisk.

Но експертна група на СЗО в сряда препоръча да не се добавят лекарствата за отслабване, позовавайки се на „несигурната дългосрочна клинична полза и безопасност при тази популация пациенти“.

Бенедикт Хътнер, ръководител на екипа на СЗО за EML, каза на пресконференция, че има също “несигурност” относно това колко дълго да се използват медикаментите, “защото често, когато спрете лечението, има отскок в наддаването на тегло”.

Включването на лекарствата може да бъде преразгледано в бъдеще, когато има повече доказателства.

Решението е част от по-широка актуализация на списъка след експертна среща в Женева през април. Документът е предназначен да насочва държавните решения за покупки в страните с ниски и средни доходи.

Включиха лекарства за множествена склероза и ебола в списъка на СЗО
Снимка: iStock

Експертите добавиха други нови лекарства. Трио лекарства, които могат да се използват поотделно за лечение на множествена склероза, бяха добавени за първи път. Включително генеричните и биоподобните версии, където има такива.

Трите лекарства са кладрибин, продаван от “Мерк”, глатирамер ацетат, регистриран от “Тева” и ритуксимаб на “Рош”.

От СЗО смятат, че включването им в списъка ще „подкрепи глобалните усилия за намаляване на множествената склероза“.

Хващат началото на множествената склероза с изследване на ретината

„Нарастващите цени и прекъсванията на веригата за доставки означават, че сега всички страни са изправени пред нарастващи проблеми при осигуряването на последователен и справедлив достъп до много основни лекарства с гарантирано качество“, каза в изявление д-р Тедрос Адханом Гебрейесус, генерален директор на СЗО.

И допълни: „СЗО се ангажира да подкрепя всички страни за преодоляване на тези препятствия, за да се увеличи достъпът със справедливост.“

Две лечения с моноклонални антитела за ебола също бяха добавени към списъка.

Включиха лекарства за множествена склероза и ебола в списъка на СЗО
Снимка: iStock

Налтрексон и акампрозат, налични като генерични лекарства и предназначени за лечение на разстройство, свързано с употребата на алкохол, също бяха добавени. В списъка е включена и готова за употреба терапевтична храна (RUTF). Тя е за лечение на тежко недохранване при деца под петгодишна възраст.

За Covid-19 експертите предложиха да се добави раздел за терапевтичните средства, посочващ редовно актуализираните насоки за лечение, вместо да се включват отделни лекарства предвид бързо променящата се епидемия и факта, че основният списък се актуализира на всеки две години.

Общо 36 препарата за възрастни и деца бяха добавени към списъците. С тях документите ще съдържат общо 502 медикамента за възрастни и 361 за деца. Обновеният списък ще бъде публикуван по-късно тази година.

Експертите отхвърлиха слънцезащитен крем за превенция на рак на кожата, особено при хора с албинизъм. Те признаха важността на продукта за всички, но казаха, че са необходими повече изследвания, преди да бъде подходящ за списъка.

Включиха лекарства за множествена склероза и ебола в списъка на СЗО

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции