<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=191518" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Фен на "Левск...

Всеки ден в България умира по един човек от хепатит (видео)

29 Юли 2023
0 211

Всеки ден в България умира по един човек от хепатит. Към 87 000 души в страната ни са с хепатит С и около 250-300 000 души са с хепатит В. Това заяви пред NOVA председателят на Дружеството по гастроентерология проф. Красимир Антонов.

Първи случай на дете с острия хепатит у нас? (видео)

По думите му е нужно в България да лекуваме около 5000 пациенти ежегодно, но за миналата година медицинска помощ са получили само 641 пациенти. Това уточни медикът от столичната УМБАЛ “Св. Иван Рилски”. Според статистиката, всеки дванадесети човек по света е носител на вируса на хепатит, без да подозира за това. Не случайно го наричат “тихия убиец” .

„Целта ни е 90% диагностика на хората в България, които са заразени и смъртността да спадне с 65%”, поясни д-р Антонов.

Приоритетните цели са да се обхванат рисковите групи, хората в затвора, каза медикът. Той уточни, че бременните жени трябва да се изследват за хепатит В и С. Коварното на тези инфекции е, че човек нито го боли, нито го сърби и затова не би отишъл на лекар.

Всеки ден в България умира по един човек от хепатит (видео)
снимка: NOVA/iStock

Всеки български гражданин, навършил 40 или 60 г. подлежи на безплатно изследване за хепатит В и С.

През 2021 г. беше приета национална програма за превенция на вирусните хепатити. „Борбата с вирусните хепатити е отдавна. Въвеждането на ваксинацията за новородени през 1992-93-та година е началото на битката с вирусните хепатити”, каза проф. Красимир Антонов. 

Всеки ден в България умира по един човек от хепатит (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции