<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=191911" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Бащата Димит...

400 шева върху еволюцията на българското общество (Коментарът на „Господарите“)

01 Август 2023
0 6093

400 шева върху еволюцията на българското общество – това е коментарът на „Господарите“ по повод зверството в Стара Загора с 18-годишната Дебора. Цинично е да кажем, че тя има късмет, че е жива. Все пак е с 400 шева по цялото тяло след бавни и методични разрези с макетно ножче близо до най-големите артерии.

Насилието е геройство, патриотизъм и ценност (Коментарът на “Господарите”)

400 шева върху еволюцията на българското общество (Коментарът на „Господарите“)

А Помните ли Дари и Никол – майка и нейното дете, които бяха убити от собствения им съпруг и баща? Един истински пазител на традиционните християнски ценности!

А Андреа? Душена и заклана в съня си от неин обожател?

А Евгения – обичана до смърт! На парчета в куфар!

Насилие

Досега, за 2023 домашното насилие в България взима близо 20 жертви. Само жени. Пребивани, рязани с ножове, брадви, тъпкани в багажници на коли. Тъпкани в шахти, куфари. До април около 3000 жени се обръщат към институциите за помощ заради агресия и насилие в дома си. Можем само да си представим колко хиляди не се обръщат. И от колко дълго.

Литературата

През 1905 година Елин Пелин написва „Невеста Нена“. В началото на разказа Нена тича из селото боса, с разскубана коса. С кръв по ръцете и главата си, защото е пребита от нейния съпруг Кольо. Тя крещи и моли за помощ съселяните си, но всички гледат отдалеч. В края на разказа Кольо отива да я прибере. И когато възрастна жена му казва да не бие жена си, защото бие Бога, Кольо отсича: „Защо да я не бия? Жена ми е. Моя жена.“ „Невеста Нена“ е предупреждение от Елин Пелин. Но „патриотите“ с татуиран на прасеца Васил Левски сигурно го разбират погрешно.

Век по-късно бицепсите не са големи от копаене на полето. А от блъскане във фитнеса, но все още грубата сила определя „силния пол“. Учим дъщерите си, че щом ти дърпа плитките – значи те харесва.

Нормализираме най-ненормалното – доминацията чрез насилствен контрол.

Причините

Остарелите патриархални норми, липсата на промени в законите, корупцията на дребно в малките населени места са част от проблема. Но манталитета „неутралитет“ дава време и чувство за безнаказаност на насилниците.

400 шева върху еволюцията на българското общество (Коментарът на „Господарите“)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции