<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=192393" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Все повече же...

Парфюмът: нови детайли от разследването в Стара Загора

03 Август 2023
0 8724

Парфюмът: нови детайли от разследването в Стара Загора. Улики и показания по някаква причина са останали неразследвани в първите 35 дни от досъдебното производство, за което от прокуратурата твърдят, че има само един мотив: ревност и само един заподозрян – арестуваният. Едва когато се вдигна медиен шум от близките на пострадалата – институциите обявиха, че случаят е “с фактическа и правна сложност”, но както казват криминалистите на техния жаргон – “следите на престъплението вече са изстинали”. Разследващ материал на Ина Друмева за „Дневник“.

Последният мъж, когото жертвата е видяла с лицето му и на живо във вечерта на 26 юни, е бившият ѝ приятел, с когото все още поддържала отношения.

Той е отишъл в дома ѝ в 20 часа и си е тръгнал около час по-късно – в 21 часа. Това се разбира от показанията на момичето пред разследващите органи, показват документите, с които “Дневник” се запозна.

Близо час след срещата си, в 22.00 часа, тя е влязла в банята. После отишла в детската стая на апартамента, в който живеела с баща си Красимир Михайлов, който е разделен с майката.

Той не се е прибирал в нощта на нападението. Според данните на сайта “За истината” е бил на работа от 24 юни – в ТЕЦ “Марица Изток 2” и след това останал на село, не се посочва къде. Михайлов казва, че разбрал за случилото се, когато му се е обадила полицията и отишъл в апартамента.

Парфюмът: нови детайли от разследването в Стара Загора

В показанията си момичето твърди, че след като излязла от банята, около 22:00 – 22:30 часа, е отишла в детската стая. По навик с хавлията си. След това видяла вратата на стаята да се отваря и да влиза мъж. Бил облечен изцяло в черни дрехи със сини медицински ръкавици на ръцете и с поставена маска на лицето. Тя обхващала цялата му глава с отвор само за очите.

Последният спомен на жертвата е как мъжът е тръгнал към нея, а след това как плиска лицето си в банята на съседката.

В тези данни има някои разминавания, за които разказваше майка ѝ, а и прокуратурата – за позвъняване по домофона и след първоначалното мълчание, някой казва “Аз съм” и че тя отваря и входа, и вратата на жилището и след това вижда маскиран, който започва да я удря с юмруци. В показанията на Георгиев също се твърди, че някой е позвънил.

Според източник на “Дневник” разследващите са установили комуникация между обвиняемия и жертвата, като в 23.19 ч той е получил съобщение от нея, че се звъни на домофона. След това връзката прекъсва.

Не е известно дали това доказателство е оформено процесуално и представено на съда.

По БНР майката също разказа, че дъщеря ѝ е чакала “даден човек” същата вечер. Затова когато се звъннало, тя отворила.

От протоколите на разпитите, цитирани от сайта “За истината” се разбира, че в първия разпит (на 27 юни) тя не е сигурна кой е нападателят, а във втория разпит (на 28 юни) го свързва с Георги, особено по парфюма “Черна орхидея”.

От документите се разбира още, че момичето сочи Георги като приятел, макар че за техните отношения също има разминавания и все още не е напълно изяснен характерът на връзката им, нейната интензивност, както и заплахите по време на периода от 4 месеца, посочван от майката и прокуратурата. В медийни изяви Красимир Михайлов твърди, че е виждал Георгиев един-два пъти и не го е одобрявал, а майката казва, че ги е страх, защото знае какво е обкръжението му, без да уточнява. По БНР тя добавя още един детайл. Дъщеря ѝ е разпознала Георги като нападател по усмивката му, той ѝ се усмихнал.

Парфюмът: нови детайли от разследването в Стара Загора
Снимка: Павлина Дудева/БТА (ПК)

“Стара Загора е местопрестъпление”: какво (не) се знае за случая с обезобразеното момиче

“Хазартна личност”: отношенията с бившия приятел

В показанията, майката е описала бившия приятел на момичето Р.Б. по впечатления на дъщеря си като “хазартна личност и употребявал трева”. “За истината” цитира думите на майката: “…между тях не е имало конфликти, разделили се и той бил за кратко в чужбина. Като се върнал пак се срещали, но криели връзката си”.

Самият сочен за бивш приятел Р.Б. свидетелства, че отношенията им към момента на престъплението са само “приятелски”. В публикация по темата в “Капитал” е цитирана друга част от тях, в които той е разказал, че преди случая е забелязал синини на крака на момичето, за които приятелката му обяснила, че са се появили при “спречкване с танцьорка”. Тя му казала още, че тази танцьорка я е “поръчала”. След побоя вече е заявила, че синината е от предишно спречкване с Георгиев.

Бившият приятел е човекът, който месец след деянието е насочил разследващите и е разказал за заплахите за убийство, за които Георги Георгиев получи второ обвинение, по което беше задържан на 30 юли.

Самият Георгиев в показанията си, цитирани от “За истината”, също споменава употребата на трева. Той твърди, че във видео чата, който са имали на 26 юни около 23:10 часа, момичето му е казало, че е пушила трева и “се държеше в необичайно състояние.”

Часовете, описани в показанията на пострадалата, също са приблизителни. Не са установени с точност, а и при съпоставка с показанията на други разпитвани по случая, се констатират разминавания. От полицията обаче обявиха, че сигналът за нападнатото момиче е постъпил от съседката в 23:30 часа. Според разследването екипът е бил на адреса в 23:40 часа.

Споменаваните часове обаче дават поне приблизителен ориентир за времето, което е имал нападателят, за да нанесе над 20 рани на тялото ѝ, да счупи носа и да обръсне част от косата ѝ – между 22:00 и 23:30 часа.

На жертвата не е взета кръвна проба за наркотици. Но в протокола от полицейския разпит на майката на жертвата е записано, че тя сама поискала да ѝ направят такъв тест. Казали ѝ да купи сет от аптеката, в който били посочени 4-5 вещества, но резултатът бил отрицателен.

Парфюмът: нови детайли от разследването в Стара Загора

400 шева върху еволюцията на българското общество (Коментарът на „Господарите“)

Чатове и видеоразговор в “Инстаграм”

Разговорите в социалната платформа “Инстаграм” са част от твърденията на Георгиев и на защитата му. Те да бъдат приложени към делото.

Според разпитите, обвиняемият твърди, че в нощта на нападението пострадалата е говорила с него – имали са видеоразговор в 23:10 ч., по време на който тя е изглеждала нормално без следи от насилие. А малко след видеоразговора, в 23:19 ч. тя му е написала съобщението, че някой ѝ звъни.

Алибито му е, че е бил в село Братя Кунчеви, където живеят родителите му и където е и постоянният му адрес.

В обясненията си той посочва, че “не е мърдал” от там, защото е бил на рожден ден. Дава и данните на свидетел, който да потвърди. Този свидетел обаче не е бил разпитан, въпреки че разследващите знаят за него от началото на разследването. Според документите, които “Дневник” видя, защитата посочва, че свидетелят е бил с Георгиев между 21:30 и 23 часа в Братя Кунчеви.

Разследващите са разпитали друг свидетел, който пък твърди, че е закарал Георгиев от селото до Стара Загора същата вечер. Неговите показания също не са съвсем точни, тъй като самият той си противоречи.

Имало ли е разговори в “Инстаграм”, бил ли е Георги Георгиев на рожден ден в с. Братя Кунчеви, пътувал ли е до Стара Загора и кога точно, може да бъде установено по часове и минути с разпечатка от камерите както на Агенция “Пътна инфраструктура”. Също и по клетките на мобилните оператори и с експертиза на мобилния телефон на Георгиев. Но МВР и прокуратурата не коментираха нищо по темата. След брифинга на 30 юли отказват да отговарят на въпроси.

Насилието е геройство, патриотизъм и ценност (Коментарът на “Господарите”)

“Нападнаха ме, нарязаха ме… ще припадна”: никой не е чул викове от жилището

Съседи от блока, в който е живеела пострадалата, са дали показания пред разследващите. Едната е жената, при която момичето е потърсило помощ и която е подала сигнал в полицията и на спешния тел. 112, откъдето са изпратили линейка. Никой от двамата свидетели-съседи не е чул викове за помощ от жилището на момичето. В едно от показанията само се казва, че еднократно се е чул шум като от падане на предмет. Това вероятно може да се обясни с твърденията на момичето, че е загубила съзнание по време на нападението.

Когато екип на 1-во РПУ в Стара Загора отива на адреса, около 23.40 ч. е направен и оглед на жилището. Там са намерени ключови за разследването веществени доказателства – черна маска, макетен нож и следа от обувка с кръв. По ножа не е открит биологичен материал от Георги Георгиев. Това се обяснява с факта, че нападателят е бил с ръкавици.

Този факт беше поднесен неясно от разследващите на пресконференцията в неделя. Те оставиха впечатление, че ножът и маската са открити в жилището на обвиняемия. Това, оказва се, не е така.

От дома на Георги Георгиев са иззети само дрехи, яке и обувки, които са изпратени за изследване в София.

Ръкавиците не са намерени от разследващите, не е открита и машинката, с която е била остригана ученичката.

Парфюмът: нови детайли от разследването в Стара Загора

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции