<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=192836" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: "Не се живее т...

Семейство изгуби африканска дива котка, гледана като домашен любимец (видео)

07 Август 2023
0 381

Семейство изгуби африканска дива котка в Лозенец, гледана като домашен любимец, показва bTV.

Собствениците са обявили изчезването ѝ в социалните мрежи. В постовете дивото животно е назовано като сервал и савана. Това се явява проблем, защото сервалите е незаконно да се гледат в домашни условия, а саваните – не.

По думите на природозащитника Явор Гечев саваната е смеска между сервал и домашна котка и това позволява гледането ѝ като домашен любимец. 

Семейство изгуби африканска дива котка, гледана като домашен любимец (видео)

Интересна среща между котка, гарван и куче (видео)

Сервалът обаче си е дива котка, която е опасна и не е редно да се отглежда у дома. Ако се докаже, че е сервал, държавата трябва да отнеме животното и да го настани в зоопарк или спасителен център. През годините сме имали такива случаи на отнемане от частни собственици на диви котки – лъвове и тигри. После са били настанявани в центрове в чужбина“., обяснява Гечев.

Гечев смята, че контролът по граничните пунктове трябва да се засили, защото у нас не се развъждат подобни животни. Освен това за сервали може да се издаде документация за савана, което да улесни регистрацията и отглеждането на дивото животно.

Според Гечев първо трябва да се установи породата на изгубеното животно, като може да се стигне и до ДНК тест.

Министърът на околната среда и водите Илиян Попов в интернет заяви, че министерството започва проверка.

Собственичката на животното беше обявила в социалните мрежи, че то е взето от Холандия и разполага с всички необходими документи. Там отглеждането на савана е позволено при определени условия, на които тя твърди, че отговаря.

Постът, призоваващ за търсене на котката, изчезна. Не е ясно дали тя е открита, или просто стопаните са решили да не си навличат допълнителни неприятности с българските институции.

Семейство изгуби африканска дива котка, гледана като домашен любимец (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции