<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=193858" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Вече факт: За...

Ето с колко ще се вдигне минималната заплата

14 Август 2023
0 417

Ето с колко ще се вдигне минималната заплата – с 20%. Това е изчислено според новата формула за 2024 г.

В петък Националният статистически институт обяви размера на средната брутна заплата през второто тримесечие. Така икономисти изчислиха, че минималната работна заплата ще е около 930 лв. Или с други думи – с над 20% по-висока от сегашната.

Последните изменения на Кодекса на труда от февруари 2023 г. промениха и начина, по който се определя размерът на минималното трудово възнаграждение. Досега това ставаше административно.

Ето с колко ще се вдигне минималната заплата
Снимка: iStock

През февруари обаче депутатите записаха в закона формула за изчисляването. Тя гласи, че минималната работна заплата за страната за следващата календарна година се определя до 1 септември на текущата година в размер на 50 на сто от средната брутна работна заплата за период от 12 месеца. Той ще включва последните две тримесечия на предходната година и първите две тримесечия на текущата година. Такъв е текстът на чл. 244, ал. 2 от Кодекса на труда.

Не приеха предложението на БСП за увеличаване на минималната работна заплата

Георги Ганев – депутат от “Продължаваме промяната – Демократична България” – публикува във Facebook изчисленията си:

Икономисти коментираха, че в резултат на рязкото увеличение на минималния праг, може да се стигне до посивяване на икономиката. Това е така, защото за малките компании и за бизнеса в изостаналите райони тези нива на заплащане са непосилни.

“Социалната политика може да се окаже антисоциална”, коментира пред БНТ икономистът Михаил Кръстев. Той даде пример с размера на възнагражденията в областите Видин, Благоевград и Кюстендил, където средната работна заплата е под 1300 лв., тоест двойно по-ниска, отколкото в София-град.

“Заетите в София са над 700 хил. души, а заетите в тези три области са около 200 хил., а минималната работна заплата ще е между 930 и 970 лв. и ще важи за цялата страна. Тоест в тези три области минималната работна заплата ще е много близо до средната”, каза икономистът. Той прогнозира, че така тези изостанали региони ще продължат да не се развиват.

Колегата му Стоян Панчев добави, че работодателите и работниците, чийто труд е по-евтин от този праг, ще се уговарят за по-ниски нива. Освен това, ако се изпълнят прогнозите за стагнация на икономиката, може да се окаже, че “няма кой да плаща”.

Според данни на синдикатите – над 456 хил. души са наети на минимална заплата.

Ето с колко ще се вдигне минималната заплата

Ето с колко ще се вдигне минималната заплата

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции