<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=194291" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Обвинените в ...

Авторът на разследването разказва за шпионската афера на Острова (видео)

16 Август 2023
0 256

Авторът на разследването разказва за шпионската афера на Острова. Тримата ни сънародници са се представяли за журналисти, посочва “Таймс”. Двама от тях са били и председатели на изборни комисии в Лондон. Тяхната номинация е била изпратена към Централната избирателна комисия от Външното ни министерство, предава NOVA.

Заради участието им в секционните комисии за изборите зад граница са имали достъп до лични данни на българи от диаспората на Острова. От МВнР потвърдиха, че Катрин Иванова и Бисер Джамбазов в действителност са били председатели на секционни избирателни комисии в Лондон.

Тримата задържани ще се явят пред съда през септември. Дата все още не е насрочена. Те ще отговарят за шпионаж в полза на Русия.

Авторът на разследването разказва за шпионската афера на Острова (видео)

Обвинените в шпионаж българи в Лондон се представяли и за журналисти

Българите са имали алиби – работили на различни места, разказва журналистът от BBC Даниел Де Симон.

„Всичките те имат работа на различни места. Г-н Русев пристига в Обединеното кралство през 2009 г. и работил в продължение на три години в сферата на финансовите услуги. Според неговия онлайн профил след това той придобил компания, свързана с прехващането на комуникации и електронни сигнали”, посочва Даниел Де Симон.

Катрин Иванова и Бисер Джамбазов живеели на семейни начала в Лондон. Те често сменяли адресите си, както и работните си места. През 2019 година пред Радио Стара Загора на БНР българката разказва за това как заедно със своя приятел Бисер Джамбазов преподават безплатно английски език на българи.

Орлин Русев, Бисер Джамбазов и Катрин Иванова са обвинени за притежание на 19 фалшиви документа, включително паспорти, лични карти и документи за Обединеното кралство, България, и други европейски страни. “Таймс” посочва, че фалшифицирането е ръководено от 45-годишния Русев от къща за гости в Норфолк. Според изданието следователите са открили в стаята му оборудване за изработване на фалшиви документи.

Авторът на разследването разказва за шпионската афера на Острова (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции