<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=194578" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Отложиха гла...

Продавачите на имоти вече са склонни да свалят цените

19 Август 2023
0 515

Продавачите на имоти вече са склонни да свалят цените. Брокерите очакват високите цени да се задържат още няколко месеца, тъй като високите лихви все още не са достигнали до България.

Русия ще разследва посегателството над МОЧА

Продавачите на имоти вече са склонни да свалят цените

В България продължава да се говори за охлаждане на жилищния пазар, но то все още не се вижда осезаемо. До този извод достига компанията за недвижими имот Arco Real Estate в свой анализ за пазара през второто тримесечие на 2023 г. До подобно заключение достига и Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties. В момента се намираме на етап успокоение на пазара, задържане на цените, но в никакъв случай и намаление.

Според експертите от Arco причината за ситуацията, в която се намираме, са все още сравнително ниските лихви по ипотечните кредити.

Какви са цените?

Цените на жилищата задържат нивата си и за момента не се наблюдават сериозни спадове. Към момента купувачите са доста по-разумни и не бързат да купуват жилище на всяка цена. А също така в доста от случаите успяват да намалят между 5 – 10% от началната продажна цена на имота“, пишат от агенцията в свой анализ.

Те не очакват сериозни промени да настъпят на пазара. Прогнозите са за спад в броя на сделките, забавяне на ръста на цените и отстъпки от офертните цени.

По наблюдения на Bulgarian Properties отстъпките на вторичния пазар от цените са в размер на 1 – 2%.

Ако през миналата година продавачите бяха категорични и много настоятелни в цените, които предлагат, то сега те са склонни на компромиси. Защото виждат, че е идеалното време за продажба“, казва Полина Стойкова.

Според нея всеки иска да продава сега, за да се възползва максимално от създалата се ситуация. „Такива цени никога не е имало“, казва тя.

Още данни

Въпреки това, според нея, пазарът се връща към своята нормалност било то и с по-различни цени.

За първа година след COVID виждаме забавяне в активността на пазара през летните месеци. Хората през юли и август са в по-отпускарско настроение. Едва сега, след средата на месеца, виждаме раздвижване на пазара. Тенденция от времето преди пандемията – затишие през лятото и активизиране през есента“, обяснява Стойкова.

По данни на Arco Real Estate през последните месеци не се наблюдава съществен спад на цените на жилищата и те все още държат високи нива. Средните цени за двустаен апартамент са 1600 – 1800 евро/кв. м. За тристаен 1500 – 1700 евро/кв. м. Като тези стойности могат да варират в широк диапазон, в зависимост от това в кой район се намира имотът и в какво състояние е той.

В центъра на столицата и районите от широкия център, например, цените стартират от 1800 евро/кв. м, като средната цена за района на идеален център е около 2500 евро/кв. м, отново в зависимост от точното местонахождение на имота и неговите характеристики.

Информация

Данните на Bulgarian Properties са сходни и според тях през разглеждания период средните цени на квадратен метър в София са 1500 евро.

Colliers International също публикуваха анализ на пазара на недвижими имоти през първата половина на 2023 г., от който става ясно, че прогнозите на компанията също са за задържане на по-високите нива на цените и през следващите месеци вследствие на разходите за строителни материали.

Пазарът на жилища от средно висок и висок клас ще остане стабилен, поради наличието на търсене на качествен продукт и по-слабата зависимост на купувачите от банково финансиране”, пишат още от Colliers. 

Какво се търси?

През второто тримесечие на 2023 г. жилищата, които се търсят от клиентите на Arco Real Estate са предимно двустайни и тристайни апартаменти, по възможност завършени и обзаведени.

Най-предпочитани от купувачите си остават Южните райони на София и централната част на града. Водещи за купувачите са предимства като удобен достъп до метро и градски транспорт. Също възможност за паркиране, близост до търговски вериги и детски и учебни заведения.

Предлагане

През второто тримесечие на 2023г. не се наблюдават съществени промени при предлаганите имоти спрямо първите три месеца на годината. Основният дял отново е отреден за апартаментите. Най-предлагани са двустайните и тристайните жилища незавършено строителство, около етап груб строеж.

Най-активно е предлагането в районите Малинова долина, Хладилника, Люлин и Овча купел. Това е така поради засиленото строителство на нови сгради в тези райони.

Източник: Economic

Продавачите на имоти вече са склонни да свалят цените

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции