<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=196356" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Русия дискре...

Летните хитови филми не отговаряли на руските духовни и морални ценности

31 Август 2023
0 450

Летните хитови филми не отговаряли на руските духовни и морални ценности. Става въпрос за лентите Barbie на Грета Гъруиг и Oppenheimer на Кристофър Нолан.

Министерството на културата на Русия се е противопоставило на разпространението на двата филма поради несъответствието им с “традиционните духовни и морални ценности” на страната, пише руското издание “Комерсант”.

Летните хитови филми не отговаряли на руските духовни и морални ценности

След началото на войната в Украйна холивудските студия не предоставят свои филми в Русия.

Заместник-председателят на Държавната дума от партията “Нови хора” Владислав Даванков се е обърнал към министерството с молба да разгледа въпроса за разрешаването на филми под наем.

Политикът е предложил на Министерството на културата да проведе експеримент за задължително лицензиране на филми от недружелюбни страни, за да могат руските зрители да гледат Barbie и Oppenheimer в киносалоните. Копия от лентите, според Даванков, могат да бъдат докарани в Русия чрез паралелен внос. Министерството обаче не се съгласило с предложението на депутата.

Смятаме, че филмите, които предлагате за гледане от гражданите на нашата страна: Barbie и Oppenheimer, не отговарят на поставените от държавния глава цели и задачи за запазване и укрепване на традиционните руски духовни и морални ценности.  Това е заявил изпълняващият длъжността министър на културата Андрей Малишев. Министерството посочва още, че в руския боксофис вече успешно се показват руски филми, които са напълно в съответствие с духовните и морални ценности. Като пример са дадени филмите “Свидетел” – за военната операция в Украйна, и “Палма-2” – за приятелството на момче и куче.

Андрей Малишев допълва, че „представителите на филмовата индустрия отбелязват положителния аспект на намаляването на броя на филмите от холивудските филмови студия в боксофиса“. Според Министерството на културата липсата на чужди филми стимулира развитието на родното кино.

Barbie е собственост на американската Warner Bros., а Oppenheimer е собственост на Universal Pictures.

И двете компании напуснаха Русия след началото на войната в Украйна.

Двата филма бяха пуснати в един и същи ден – 20 юли. За три седмици Barbie спечели повече от 1 милиард долара в световен мащаб. За същия период Oppenheimer спечели 552 милиона долара. Въпреки че и двата филма не бяха пуснати в Русия, те бяха публикувани в торенти, макар и в “екранно” качество.

Руски сексолози ще лекуват хомосексуалност и други „разстройства“ в болниците

Летните хитови филми не отговаряли на руските духовни и морални ценности

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции