<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=196470" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Нов парламен...

Журналистите отново остават без пряк достъп до депутатите в Партийния дом

01 Септември 2023
0 187

Журналистите отново остават без пряк достъп до депутатите в Партийния дом. Преместването заради предстоящия ремонт в традиционната сграда на Народното събрание се превърна в нов повод за политиците да избягват неудобни въпроси от страна на медиите.

Тази сутрин репортерите в НС бяха посрещнати от табелки “Контролиран достъп”, пазещи народните представители от въпроси и журналисти, пише Йорданка Веселинова от OFFNews. Така още в първия ден на народните представители след ваканцията се вижда, че и новата власт е с маниери като на предшествениците си.

Депутатите пак се местят в бившия партиен дом

Журналистите отново остават без пряк достъп до депутатите в Партийния дом

История на преместванията

Припомняме, че в края на последното управление на ГЕРБ парламентарните заседания се провеждаха за кратко в Партийния дом. През 2021 г. обаче ИТН предложиха да се върнат обратно в сградата на пл. “Народно събрание”, което смятат за “символ на парламентаризма”, а залата в партийния дом – за “паметник на комунизма”.

Оттогава досега пленарната зала в някогашната щабквартира на бившата БКП остава празна, след като за реконструкцията ѝ бяха хвърлени 23 млн. лв. В края на юли т.г. съпредседателят на ИТН Тошко Йорданов алармира, че за въпросната зала са били заделени допълнителни 7 млн. лв. за нововъведения, които, по думите му, управляващите дават за “щуротии с ясното съзнание, че вътре има много приятни комисионни”.

В споменатия период, когато Партийният дом функционираше като “дом” на депутатите, медиите не бяха особено приветствани. Възможността за среща между депутати и журналисти беше единствено на т.нар. трибунка, обособено място за бързи пресконференции. Дали, кога и колко ще говори даден депутат обаче решаваха пиарите на политическите сили.

Представители на политически сили в сегашния парламент многократно увериха, че при новото местене в бившия Партиен дом ситуацията ще е по-различна и журналистите ще могат да разговарят с народните представители. Още в първия ден обаче става ясно, че не е точно така.

Журналистите отново остават без пряк достъп до депутатите в Партийния дом

Какво се случва днес

“Така тази сутрин се оказа, че съединението може и да прави силата, но разединението прави спокойствието. За депутатите. Действително, този път парламентарните репортери не са натикани в мазето, но не може и да се каже, че са осигурени условия за нормална работа. Основното задължение на медиите – да задават неудобни въпроси, на практика е невъзможно”, пише още Веселинова. 

И обяснява:

“За депутатите има друг вход. Пред самата пленарна зала е осигурено пространство, в което се допускат и журналисти. Това е единственото място, където може да се разговаря с народни представители неофициално. Там обаче няма екран с излъчване от зала, а интернетът е слаб. В пространството има само четири контакта, а храните и напитките са забранени. През деня парламентарните репортери опитаха да работят именно там, за да могат да работят и да задават въпроси. Това не се хареса на депутатите и бе поставена червена ограничителна лента. Така народните представители си осигуриха коридор за бягство към кулоарите, където журналисти също не се допускат. Че достъпът на репортерите към стаите на парламентарните групи, т.нар. кулоари, е забранен, показват табелки с надпис “контролиран достъп”.

Недомислените неща, свързани с достъпа на парламентарните репортери, започват още от входа на Партийния дом. Журналистите с постоянен пропуск могат да влязат лесно, но тези с ротационни карти трябва да обикалят до входа към БНБ. Там е единственото място, където ще се получават пропуски за сутрешните заседания, а за следобедните – на комисиите, ще може и от двата входа. Ако по зла случайност сред журналистите има пушачи, то те трябва да излизат от сградата, а след това отново да минават през проверките, за да продължат да работят.”

Стари маниери

“Класово разделение” вече ще има и в бюфета. За целта са осигурени две каси и две зони за хранене. Пространството за депутати обаче е оградено и скрито зад замъглена врата.

Така народните представители продължиха традицията на ГЕРБ от края на кабинета “Борисов 3”, когато за последен път се водеха пленарни заседания в тази зала. Те си осигуриха спокойствие за следващите поне три години, колкото ще тече ремонтът на другата сграда, като за да се задават въпроси, трябва да се разчита или на разговорливи депутати, или на благословията на партийните пиар експерти. За всички останали са осигурени ограничителни колчета, ленти, табелки, отделни входове и зали. Толкова за свободата на словото и обещанието, че няма да се пречи на работата на журналистите.

Забраниха ни да влизаме в Народното събрание (Коментарът на “Господарите”)

Цензурата над “Господарите”

Не бихме могли да кажем, че сме изненадани от случващото се в Партийния дом. Ние от “Господарите”, бидейки винаги неудобни за властта и за тези, които злоупотребяват с доверието на хората, многократно сме се сблъсквали с цензурата в различните ѝ форми. А нашата медия дори изобщо не е допускана в Народното събрание, както ви показахме преди няколко месеца.

Чиновниците пиари не позволяват на репортера Дани Йорданов да присъства на заседанията на парламента. Това го лишава от възможността да задава актуални въпроси с поне малко повече спокойствие.

В основата на отказите на администрацията на парламента да ни даде акредитация е “Възраждане”. Многократно сме ги притискали с въпроси и явно им идва в повече.

Въпреки всичко ние продължаваме да задаваме въпроси, макар и отвън. Макар и изгонени. Заради острия ни език предаването ни падна от ефира на телевизиите. Сега могат да ни бутнат, само ако спрат интернета.

Дано не стане! Няма да дърпаме дявола за опашката…

Журналистите отново остават без пряк достъп до депутатите в Партийния дом

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции