<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=195232" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Мъск обяви но...

Депутатите пак се местят в бившия партиен дом

24 Август 2023
0 105

Депутатите пак се местят в бившия партиен дом. Това ще се случи, когато народните представители се завърнат на работа от 1 септември. Така ще бъде поне няколко години, докато основната сграда се ремонтира, предаде “Сега”.

Настоящият период е изправен пред много важен период с настъпването на есента. Управляващото мнозинство на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС трябва да започне работа по промените в Конституцията. За това беше създадена специална комисия, която досега е провела само едно заседание.

“Господарите” изпращат депутатите във ваканция с неудобни въпроси (РЕПОРТАЖ)

Общественото обсъждане на конституционния проект също трябва да се проведе. По него досега депутатите не са пожелали да чуят нито едно външно мнение. Изключваме няколко подбрани от тях юристи и НПО-та.

Изборният кодекс също стои на картата. Ще видим дали ще “посмеят” да го променят, предвид факта, че до местния вот остават 2 месеца. В мнозинството има остро противопоставяне по въпроса дали машинният вот трябва да се върне като основен метод на гласуване. Съществуват и технически въпроси, свързани с улесняваното на процеса на гласуване.

Депутатите пак се местят в бившия партиен дом

Законът за съдебната власт, както и този за обществените поръчки също лежат на плещите на депутатите. Приемането на промени в Наказателния кодекс, свързани с утежняването на наказанията за домашно насилие, трябва да бъдат приети.

Защо депутатите се местят в бившия партиен дом?

В края на последното управление на ГЕРБ парламентарните заседания се провеждаха за кратко в Партийния дом. През 2021 г. обаче ИТН предложиха да се върнат обратно в сградата на пл. “Народно събрание”, което смятат за “символ на парламентаризма”, а залата в партийния дом – за “паметник на комунизма”.

Оттогава до сега пленарната зала в някогашната щабквартира на бившата БКП остава празна, след като за реконструкцията ѝ бяха хвърлени 23 млн. лв. В края на юли т.г. съпредседателят на ИТН Тошко Йорданов алармира, че за въпросната зала са били заделени допълнителни 7 млн. лв. за нововъведения, които, по думите му, управляващите дават за “щуротии с ясното съзнание, че вътре има много приятни комисионни”.

Председателят на парламента Росен Желязков разведе репортери от подбрани от него медии из новото работно място в началото на този месец. Тогава той обясни, че смяната на работното място е била подкрепена от всички парламентарни групи, с изключение на ИТН.

Чужди медии пишат за България: Tази страна се бори срещу насилието

Какво означава това за медиите?

В споменатия период, когато Партийният дом функционираше като “дом” на депутатите, медиите не бяха особено приветствани. Възможността за среща между депутати и журналисти беше единствено на т.нар. трибунка, обособено място за бързи пресконференции. Дали, кога и колко ще говори даден депутат обаче решават пиарите на политическите сили.

Представители на политически сили в сегашния парламент многократно увериха, че при новото местене в бившия партиен дом ситуацията ще е по-различна и журналистите ще могат да разговарят с народните представители. Това е важно, защото често медиите не добиват информация от пресконференции, а тъкмо от неформални срещи, които дават възможност за ориентир в общата политическа обстановка, както и за различните аспекти на даден законопроект.

Депутатите пак се местят в бившия партиен дом

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции