<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=196549" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Путин и Ердог...

Обявиха руския нобелов лауреат Дмитрий Муратов за “чуждестранен агент”

01 Септември 2023
0 662

Обявиха руския нобелов лауреат Дмитрий Муратов за “чуждестранен агент”. Министерството на правосъдието на Русия добави главния редактор на “Новая газета” Дмитрий Муратов, носител на Нобелова награда за мир за 2021 г., в списъка си с “чуждестранни агенти”, информира Meduza.

Според министерството Муратов е „използвал чуждестранни платформи за разпространение на възгледи, предназначени да формират негативно отношение към външната и вътрешната политика на Русия“ и е участвал в създаването и разпространението на съдържание от други „чуждестранни агенти“.

Обявиха руския нобелов лауреат Дмитрий Муратов за &#8220;чуждестранен агент&#8221;

Припомняме, че през юни 2022 година нобеловият медал на руския журналист Дмитрий Муратов беше продаден на търг за рекордните 103,5 милиона долара. Средствата отидоха в подкрепа на децата, бягащи от войната в Украйна.

Предишната най-висока сума, платена за нобелов медал, беше 4,76 милиона долара. Това се случи през 2014 г. Джеймс Уотсън, един от откривателите на структурата на ДНК, тогава продаде наградата си, получена през 1962 година.

Нападнаха нобеловия лауреат Дмитрий Муратов

Муратов е основател и главен редактор на опозиционния вестник “Новая газета”. По думите му най-важното послание не са дарените пари, а че тече кървава война и жертвите имат нужда от помощ.

Месец, след като започна войната, вестникът беше принуден да напусне Русия. Журналистите бяха заплашени от затвор според новия закон, забраняващ да се критикува т.нар. специална военна операция.

Обявиха руския нобелов лауреат Дмитрий Муратов за “чуждестранен агент”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции