<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=196878" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Известен мил...

Официално: Българите са по-богати от руснаците

04 Септември 2023
0 642

Официално: Българите са по-богати от руснаците. Прогнозите са това да остане така в следващите години. Това показват данни на Международния валутен фонд (МВФ) за 2023 година. Според тях брутният вътрешен продукт на глава от населението в България е 14 893 долара. Докато брутният вътрешен продукт на глава от населението на Русия е 14 403 долара.

Известен милионер и финансов гуру дава съвет в какво да се инвестира

Нечувано

Може да се каже, че това е историческа промяна в класацията между двете държави. Това се случва за първи път над 30 години насам.

През 2022 година БВП на България е 13 109 долара на глава от населението. Този на Русия е 15 443 долара на глава от населението. Архивните данни на МВФ сочат, че България е надминавала Русия по този показател последно през 1992 година или по времето на краха на СССР.

Тогава БВП на България на глава от населението е бил 1 183 долара, докато този на Русия е едва 482 долара. Причините за това са очевидни. От следващата година обаче Русия изпреварва България и това значително и за дълъг период от време – следващите 30 години.

Официално: Българите са по-богати от руснаците

Коментар

“Първо трябва да отбележим, че това са данни за номинален БВП на глава от населението, който зависи силно от инфлацията. Страна с по-висока инфлация като България може да задмине страна с по-ниска официална инфлация като Руската федерация в такива периоди”, коментира икономистът Стоян Панчев.

По думите му руският БВП се влияе в голяма степен от цените на енергийните ресурси. Те спаднаха сериозно в последните месеци, макар и нивата да са по-високи от предпандемичните. “Не на последно място Русия е страна във война, което изкривява нормалното функциониране на стопанството”.

“За постигането на този резултат са повлияли по-високата инфлация в България, спадът на цените на енергийните ресурси спрямо миналата година, спадът в цената на рублата спрямо долара за последните 12 месеца и продължаващите военни действия в Украйна”, допълва той.

Промяната идва през тази година с прогнозата на МВФ. Нещо повече – очаква се това да остане така и през следващите няколко години до 2028-ма, за които има прогнози на институцията.

На колене

Неотдавна The Wall Street Journal писа в свой коментар, че руската икономика може би е стигнала до предела си за разширение. Данните от руската статистика показват ръст на икономиката. Но сривът на рублата показва, че той не е устойчив.

В средата на август руската рубла потъна до 18-месечно дъно, спрямо долара. Така руската валута загуби близо 40% от стойността си през 2023 година, минавайки психологическата граница от над 100 рубли за долар и 110 рубли за евро.

Единственият бум в икономиката, за който може да става въпрос е този в индустриите, свързани с войната. Според изданието заводите работят почти непрестанно. За разлика от тях другите сектори буксуват, заради по-малкото инвестиции, лоша поддръжката на оборудването и др.

Източник: Money

Официално: Българите са по-богати от руснаците

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции