<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=197884" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: "Искаше да ме ...

Младите шофьори – участници във всяка четвърта катастрофа през нощта (видео)

11 Септември 2023
0 565

Младите шофьори – участници във всяка четвърта катастрофа през нощта. Това са водачи със стаж зад волана под 2 години, става ясно от данни на МВР. Общо за миналата година пътните произшествия с участието на млади водачи са 13% или 928, информира NOVA.

За това на първо четене депутатите приеха ограничения за младите шофьори, но само за първата година. Промените в закона предвиждат забрана те да шофират между 22.00 и 06.00 ч. Няма да могат да карат коли, които са по-мощни от 120 конски сили.

Намалява се и количеството алкохол, което може да са употребили. Вместо толеранса от 0,5 промила границата спада до 0,1. В момента единственото ограничение за младите шофьори е, че имат по-малко контролни точки – 26, а останалите 23 получават след 2 години.

Ето какви са правилата за младите шофьори в тези 5 държави

Младите шофьори – участници във всяка четвърта катастрофа през нощта (видео)
Снимка: iStock

Независимо колко и какви законодателни промени бъдат направени, резултати няма да има, ако няма и ефективно правораздаване – в това са убедени експерти. И определиха като най-опасни водачите, които след като вземат шофьорската си книжка, с години не се качват зад волана. Предвижда се също санкциите за нарушения да се връчват електронно.

На първо четене народните представители приеха и повишаване на глобите за шофиране без книжка.

Според експертите обаче, каквито и да е било законодателните промени няма да променят черната статистика, ако няма ефективно правораздаване.

В крайна сметка изготвянето на ефективно законодателство, което не включва една единствена стъпка, отстраняването на корупцията е част от стъпките, за да спре войната по пътищата”, твърди адвокат Силвия Петкова.

Какво пречи на КАТ да изпращат по постоянен адрес фишове? Никой не го прави и казваме, че имаме неплатени глоби. Ами хората трябва да си получат санкциите, за да ги платят”, обясни Красимир Георгиев, председател на Асоциация за квалификация на автомобилистите в България.

Новите промени в Закона за движение по пътищата минаха на първо четене

Младите шофьори – участници във всяка четвърта катастрофа през нощта (видео)
Снимка: iStock

Има и други предложения:

За да намалим жертвите на пътя, в градските участъци трябва са се намали още скоростта”, предложи Павел Жеков от Академията за безопасно майсторско шофиране.

Един безкомпромисен шофьорски курс, тежък изпит плюс контрол на пътя – това е решението”, смята Красимир Георгиев.

Младите шофьори – участници във всяка четвърта катастрофа през нощта (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции