<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=198481" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: 10 000 са изчезн...

ЕП: Турция остава кандидат за ЕС, но преговорите не бива да се подновяват

15 Септември 2023
0 101

Решение от последното заседание на Европейския парламент – ЕП: Турция остава кандидат за ЕС, но преговорите не бива да се подновяват. Това обединено мнение се посочва в доклад, приет тази седмица в Страсбург.

Преговорите няма да бъдат подновени, освен ако правителството в Анкара “не промени драстично курса”, се посочва в документа, цитиран от “Дневник“.

ЕС подновява преговорите с Турция, свързани с митническия съюз

Медията припомня, че турският президент Реджеп Ердоган постави през юли като условие активизиране на присъединителния процес, за да свали ветото върху влизането на Швеция в НАТО. Евродепутатите обаче смятат, че няма връзка между двете неща. И подчертават, че напредъкът на всяка държава в ЕС продължава да се основава на собствените ѝ заслуги.

Преговорите за присъединяването на Турция към ЕС започнаха през октомври 2005 г. Te бяха замразени след неуспешния опит за преврат в южната ни съседка през 2016 г. Потушаването доведе до влошаване на спазването на човешките и основните права и на принципите на правовата държава.

ЕП: Турция остава кандидат за ЕС, но преговорите не бива да се подновяват

Препоръки

Евродепутатите препоръчват да се намери “паралелна и реалистична рамка” за отношенията между ЕС и Турция. Те призовават Европейската комисия, която е упълномощена да преговаря от името на ЕС, да проучи възможните формати.

В доклада на Европарламента се казва, че степента на привеждане в съответствие на Турция с общата външна политика и политика на сигурност на ЕС е спаднала до 7% – най-ниското ниво от всички държави, които искат да влязат в ЕС. Брюксел очаква от кандидатите да възприемат решенията му, включително налагането на санкции и други мерки, свързани със сигурността.

Турция, която осъжда войната, започната от Русия срещу Украйна, не прилага европейските санкции срещу Москва, за което ЕП изразява съжаление в своята позиция.

ЕП: Турция остава кандидат за ЕС, но преговорите не бива да се подновяват

Иначе Ердоган призова през юли за подновяване на преговорите за присъединяване на Анкара и каза, че пълноправното членство остава ключова стратегическа цел за Турция. А през септември стана ясно, че ЕС подновява преговорите с Анкара, свързани с митническия съюз. Към днешна дата длъжностни лица обсъждат модернизирането на митническия съюз между двете страни.

ЕП: Турция остава кандидат за ЕС, но преговорите не бива да се подновяват

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции