<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=198506" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: 3-те основни п...

Румъния ще съди Австрия заради ветото за Шенген

15 Септември 2023
0 810

Румъния ще съди Австрия заради ветото за Шенген. Премиерът на северната ни съседка Марсел Чолаку заяви това в интервю за Der Standard.

По думите му, Румъния ще съди Австрия в Европейския съд за обезщетение, ако Виена запази ветото си по отношение на присъединяването към Шенгенското пространство. Чолаку каза още, че Румъния е загубила два процента от своя БВП поради блокадата.

Европейската комисия най-после прекрати мониторинга над България и Румъния

Според премиера, Букурещ ще атакува Виена, ако тя отново използва ветото върху Шенген през октомври или декември, когато тази тема отново ще бъде в дневния ред на Съвета на вътрешните министри на ЕС.

Запитан каква стратегия ще предприеме, за да убеди австрийския канцлер да се откаже от ветото, Чолаку каза, че Карл Нехамер не е прав, когато твърди, че има голям миграционен приток през Румъния.

Румъния ще съди Австрия заради ветото за Шенген

Oще от интервюто

„Федералният канцлер Карл Нехамер ни информира само няколко дни преди срещата на Съвета на ЕС, че няма да подкрепи присъединяването на Румъния. Това доведе до разочарование сред властите и румънското население. Това, което също не мога да приема, е твърдението, че ветото ще бъде свързано с предизборната кампания в Австрия.

Испания, като председател на Съвета на ЕС, подкрепя присъединяването на Румъния към Шенгенското пространство. И се грижи тази тема да бъде отново на дневен ред – през октомври или на 4 или 5 декември в рамките на Съвета на вътрешните министри на ЕС. Всички други държави – с изключение на Австрия – подкрепят присъединяването на Румъния. Не е вярно и това, което твърди Нехамер, а именно, че има много активна миграция през Румъния. Въведохме и съвместен контрол със Сърбия, за да премахнем тази тема от центъра на дискусиите. Въпреки това, ако канцлерът отново използва неоправдано ветото, аз като министър-председател ще трябва да обжалвам решението на Австрия пред Европейския съд. И ще поискам компенсация за загубите, причинени от забавянето на присъединяването“, каза Чолаку.

Фон дер Лайен: Нека допуснем България и Румъния в Шенген без да се бавим (видео)

Запитан колко скъпо може да струва една подобна жалба за Австрия, румънският премиер отговори:

„По наши изчисления щетите възлизат на поне два процента от БВП. Но най-лошото е, че Австрия създаде прецедент. Обикновено страните членки следват препоръките на институциите на ЕС. Хърватия кандидатства за членство преди около 4-5 години. Румъния и България можеха да блокират присъединяването, но ние не го направихме”.

Румъния ще съди Австрия заради ветото за Шенген

Източник: romaniajournal.ro

Заглавна снимка: iStock, PSD Romania

Румъния ще съди Австрия заради ветото за Шенген

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции