<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=198795" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Първи медал з...

Ето кога ще бъде доставен първият медицински хеликоптер

18 Септември 2023
0 111

Ето кога ще бъде доставен първият медицински хеликоптер – информацията разкри министърът на транспорта Георги Гвоздейков. По неговите думи, това ще се случи на 15 януари догодина.

Във Facebook министърът сподели кратка информация за напредъка и действията на правителството по проекта за Спешна медицинска помощ по въздух (HEMS). От публикaцията става ясно, че първата група от шест пилоти заминава за Италия на обучение за типа хеликоптер (type rating). На 24 септември отпътуват и тримата инженери за обучение по техническото обслужване на хеликоптера.

Терените, на които трябва да бъдат изградени шестте оперативни бази за HEMS, вече са собственост на Министерството на здравеопазването. До средата на октомври ще бъде стартирана процедурата по обществената поръчка за изграждане на шестте оперативни бази за HEMS. Това посочва още Гвоздейков.

Хеликоптери за дрога имаме, за спасяване на човешки животи – не (видео)

Ето кога ще бъде доставен първият медицински хеликоптер

Първият хеликоптер, който ще е наличен в края на годината, вече излиза от поточната линия и има регистриран своя сериен номер – SN22744 (December 2023).

Според министъра, България Хели Мед Сървиз е подала заявлението за кандидатстване за Свидетелство за авиационен оператор (САО), което стартира процедурата по лицензиране. Така до края на годината България ще разполага с лицензиран авиационен оператор със съответното SPA.HEMS одобрение.

Георги Гвоздейков посочва, всичко по придобиването на първите медицински хеликоптери тече по график и не очаква никакви забавяния.

Ето кога ще бъде доставен първият медицински хеликоптер

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции