<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=198838" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Мъже пребиха ...

Защо насилниците посягат точно на женските коси? (Коментарът на „Господарите“)

18 Септември 2023
0 712

Защо насилниците посягат точно на женските коси? Това се питаме в момент, когато явно се е превърнало в някаква отвратителна „мода“ биячите на жени не просто да посиняват телата им, но и да ги остригват.

Неотдавна обществото беше разтърсено от бруталния случай на 18-годишната Дебора Михайлова от Стара Загора. Тя беше пребита от Георги Георгиев, нарязана с макетно ножче и с обръсната глава.

Впоследствие стана ясно, че е има и други подобни действия от други насилници. Показахме ви дори и случаи на… вдъхновение от Георгиев. Голям обществен отзвук имаше и за грозната постъпка на Тити Папазов, също подстригал своя бивша приятелка “за наказание”.

Мъжът, който преби и острига Славка от Видин, се вдъхновил от насилника на Дебора (видео)

Но защо изобщо се случва това?

Разбира се, тук не става дума за суета. Физически, медицински, правно погледнато, раните, синините и отоците по тялото са по-сериозният проблем. Още по-сериозен проблем е, когато домашното насилие завършва фатално – със смърт. Поругаването на човешкото тяло обаче не бива да ни оставя по-малко смутени, по-малко възмутени.

Ние не говорим за прическа. Говорим за символика и унижение. Тези агресори, колкото и ограничен светоглед да имат, колкото и глупави да са, защото интелигентен човек не би разчитал на насилие за справяне в каквито и да било ситуации, те знаят нещо много важно. Те осъзнават, че косите имат могъща символика в женския свят. Чували са и са виждали как нежната половина от човечеството се грижи за косите си, отделя време, финансов ресурс, мисли, вълнения. Накратко – важно е. Косата е важна, но не защото посещенията при фризьора са толкова по-скъпи спрямо услугите за мъже, а защото тук в центъра стои значението.

От векове косата символизира женствеността, тя е „короната на жената“, нейното продължение, нейна визитна картичка, нейната идентичност. И точно от това насилника иска да лиши жертвата си – от идентичност.

Символики

Актът на бръснене на главата датира от векове. В древен Египет жреците ритуално отстранявали всички косми от телата си, за да избегнат въшките и общата нечистота. Според други древни култури, включително будисткото монашество, това е било и остава знак за религиозна преданост. В исляма това следва завършването на хадж (годишно ислямско поклонение в Мека) и по същия начин в редица индуистки религиозни практики. Докато през 19-ти век в САЩ дори е имало вожд на индианците Потаватоми, наречен Бръсната глава – воин, чието име ви дава представа за важността на уникалната му прическа.

Отвъд религията, вероятно всички сме наясно с обръснатия скалп като символ на потисничество. Помислете за почти всеки затворнически филм, който някога сте гледали – затворници в оранжеви гащеризони с коси, подстригани в името на хигиената. Пък и в армията, където косата се бръсне с уж практически цели. Това е символично лишаване от идентичност, чувство за строго съответствие. Унификация.

И това всичко. Често пъти в историята жените са тези, които исторически са били засрамвани от бръснене на главите им, обикновено като форма на наказание. Французойките, обвинени в сътрудничество с нацистите, например, е трябвало да парадират в Париж през 1944 г., боси, обръснати и със свастики на лицата си, умишлено правейки паралели със затворниците в нацистките лагери на смъртта.

Междувременно, по време на прословутите процеси на вещици в Салем, главите на жените са били обръсвани, за да могат мъжете да търсят магьоснически „белези“. За последното бръсненето на главата попада в по-широкия разговор за мъжете, които контролират телата на жените.

Защо насилниците посягат точно на женските коси? (Коментарът на „Господарите“)

Не физическата болка е най-голямото наказание

Жертвата на домашно насилие донякъде има късмет, ако се отърве жива от този, който я потиска. Разбира се, би било най-хубаво, ако пътищата им изобщо не са се кръстосвали. Раните са болезнени, но колкото и тежки да са, обикновено зарастват. Но споменът от унижението остава завинаги и точно това радва насилника. Той е оставил трайни белези в душата. Завинаги.

Каквото и да излекува медицината, каквото и да направи невидимо пластичната хирургия, травмата остава до живот. Да острижеш или обръснеш жената е посегателство, което не се забравя.

Агресорът иска да обезличи жената, да ѝ покаже кой е „шефът“, кой е „мъжът“, да я накаже, за да си знае. Иска да ѝ остави незаличими спомени. Лишава я от косата ѝ не за да изглежда по-зле, а за бъде по-малко тя. Грозен, отвратителен акт.

Дебора Михайлова един ден отново ще бъде с красивата си, дълга тъмна коса. Заради огромното обществено недоволство има шанс Георгиев все пак да бъде наказан, макар че едва ли ще бъде достатъчно справедливо. Други насилници обаче няма да бъдат наказани. За Тити Папазов вече почти забравихме. Но от нас като общество зависи да не са „на мода“ нито домашното насилие, нито обругаването на чуждото тяло, над което никой не би трябвало да демонстрира чувство за собственост.

Тото свали всичките си видеа заради вълната от недоволство срещу Тити Папазов (видео)

Може би забелязахте, че почти никъде не нарекохме представителите на мъжкия пол „мъже“, защото тези, които смятат, че могат да вдигнат ръка над друго живо същество, не са такива. Изключително притеснително е обаче, че някои от насилниците, вместо да се ужасят от случилото се в Стара Загора, черпят идеи оттам.

Посланието

Скъпи читатели, ситуацията с домашното насилие в България отдавна е излязла извън контрол. Липсва правосъдие за виновниците, липсва защита за жертвите. Силно се надяваме това да се промени, но нека помним, че не всичко опира до законови промени. Нека не си мълчим, когато насилват нас, наши близки, съседи или случайни хора на улицата. Промяната е в нас и от нас тръгва тя – нека се борим срещу насилието и всички негови форми по всички възможни начини!

Автор: Катя Димитрова

Защо насилниците посягат точно на женските коси?

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции