<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=199372" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Държавата от...

Омбудсманът видя незаконните социални домове, държавата не ги вижда (видео)

21 Септември 2023
0 164

Омбудсманът видя незаконните социални домове, държавата не ги вижда, стана ясно от интервю с Диана Ковачева пред bTV.

Смятам, че е възмутително държавата да е безсилна пред някой, който нарушава закона и работи без лиценз. Този проблем е от години.”

Смъртни случаи в български дом за възрастни без лиценз (видео)

“Имаме агенция за качеството, която отнема лиценза, но не запечатва. Тя би трябвало да има правомощия, дори с полиция да запечата. РЗИ и прокуратурата също биха могли да имат такива правомощия. Едно е да имаш лиценз и да не отговаряш на условията, а друго е изобщо да нямаш лиценз и да предоставяш някакви услуги на уязвими хора. Това е много сериозен проблем.“, категоричен е омбудсманът.

Омбудсманът видя незаконните социални домове, държавата не ги вижда (видео)
националният омбудсман проф. Диана Ковачева

Факт е, че има законодателна празнота. Още миналата година сезирах министъра на труда и социалната политика и отправих много ясна препоръка, за да се направят промени. Трябва да бъде вменено на някои държавен орган освен да отнема лицензите и да затваря тези домове. Освен това трябва да има една много ясна проверка в държавата за това колко са домовете които работят без лиценз. Има много такива, но те си функционират абсолютно безпрепятствено.” коментира още проф. Ковачева.

Засечени са шест случая на домове за възрастни хора, които работят без лиценз

Омбудсманът говори и за тежкото състояние на държавните психиатрични болници.

Недофинансирането на психиатриите води до ситуации, при които храноденът е 2.78 лв. Вие виждате потресаващите условия. Съдът в Страсбург има практика, че когато хора са държани трайно в такива унизителни условия да приема, че това е изтезание. България вече е била осъждана за това.”, разказва тя.

Омбудсманът видя незаконните социални домове, държавата не ги вижда (видео)

Проблем, който сме ви представяли с години

Проблемът с нелицензираните домове за възрастни същестува от години, но изглежда, че за държавата това не е особен приоритет. През годините ние от “Господарите” десетки пъти сме показвали подобни случаи, търсили сме институциите, но явно мерките, които са предприемали, са били главно на думи. Припомняме ви малка част от материалите по темата:

Открихме нелегален старчески дом в София

Възрастни хора живеят в нечовешки условия и мръсотия в незаконен старчески дом

Връщаме се в нелегалния старчески дом и ни заключват вътре

Мистериозно починалият в старческия дом с краста е бил жестоко пребит

МИНИСТЕРСКИЯТ ЧИНОВНИК, ЗАМЕСЕН С НЕЗАКОННИЯ СТАРЧЕСКИ ДОМ, ОТРИЧА ДА ИМА НЕЩО ОБЩО И ВЛИЗА В НЕЛЕПИ ОБЯСНЕНИЯ

Инспектори от РЗИ закриха нелегалния старчески дом

Плъзна ли краста в старчески дом в София?

Възрастни хора умират при съмнителни обстоятелства в старчески дом с краста

Жена със сигнал за нарушения, довели до смъртта на майка ѝ, в дом за възрастни (РЕПОРТАЖ)

Възрастни хора от години умират в мизерия в социални домове без лиценз и без елементарна грижа и условия. Вместо институциите да сложат край на всичко това, те си затварят очите все едно не го виждат. Медиите влизат в ролята на съдници, защото явно в държавата няма работещи нито съд, нито прокуратура, нито социално министерство, които да блокират работата на подобни “заведения”. Виновни за това обаче са не само чиновниците, а и всички ние като общество. Плащаме им заплатите, а работата, която се очаква да свършат, си стои несвършена. Нещо повече – безхаберието им убива хора. Убива родители, баби и дядовци. Нашите възрастни близки, за които не можем да се грижим, защото същата тази държава е принудила наследниците им да търсят препитание в друг град или дори държава. Докога?!

Омбудсманът видя незаконните социални домове, държавата не ги вижда

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции