<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=199534" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Нови мерки ср...

Ето в коя европейска държава пестенето на енергия става задължително

22 Септември 2023
0 167

Ето в коя европейска държава пестенето на енергия става задължително. По силата на закон, приет в четвъртък от долната камара на парламента – Бундестага, пестенето на енергия става задължително във всички икономически сектори в Германия. Стъпката е предназначена да помогне в борбата с изменението на климата и да ограничи използването на вносни изкопаеми горива, пише Дневник.

Законът за енергийната ефективност е въведен от ръководеното от Зелените министерство на икономиката. Той включва регулация за енергоспестяване в обществени сгради, промишленост и бързо развиващи се центрове за данни в цяла Германия. Целта е намаление с 26.5% на потреблението до 2030 г. спрямо 2008 г.

Ето в коя европейска държава пестенето на енергия става задължително
Снимка: iStock

Заради опасения, че постоянно ниските доставки на руски газ могат да доведат до недостиг, още миналата година германското правителство въведе някои първоначални енергоспестяващи мерки. Включително забрана на отоплението за частни плувни басейни и насърчаване на хората да работят от вкъщи.

През 2022 г. потреблението на енергия в Германия достигна най-ниското си ниво от 1990 г. насам. Но тя не успя да постигне целта си за 2020 г. за намаление с 20% спрямо 2008 г.

В Германия закъсаха за ток, демонтират вятърни турбини, за да извличат въглища

Поддавайки се на натиска на индустриалните лобита, одобреният в четвъртък закон беше смекчен от първоначалния си априлски проект, премахвайки целите за индустриалните компании и потреблението след 2030 г.

Група, представляваща индустриални компании, заяви, че в новия закон липсват положителни стимули за пестене на енергия. Това ще доведе до правна несигурност и ще ограничи растежа.

Ето в коя европейска държава пестенето на енергия става задължително

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции