<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=199681" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Дончо Златев ...

Две майки построиха детска болница в Румъния само с дарения (видео)

23 Септември 2023
0 297

Две майки построиха детска болница в Румъния само с дарения, показва репортаж на bTV.

Оана Георгиу и Кармен Ускату са основатели на асоциация „Дари живот“ в Румъния. Двете жени загърбват успешните си кариери в корпоративния свят и се посвещават на това да осигурят по-добра медицинска грижа за деца, болни от рак.

За няколко години успяват да реновират детските отделения на няколко болници в страната и да осигурят по-модерно лечение. В последствие те осъществяват и най-смелата си мечта – да построят първата детска онкологична болница в Румъния. Двете майки успяват да постигнат това само с дарения, без помощта на държавата.

Започнахме през 2010 г. с голяма медийна кампания, в която обяснявахме, че има закон в Румъния, според който фирмите могат да дарят 20% от техния „данък печалба“ на неправителствена организация, а останалите 80% да си отидат към държавата. Започнахме да промотираме тази опция пред бизнеса. Същата година успяхме да съберем 1 милион евро през компаниите, както и чрез SMS кампания. И така година, след година все повече фирми се научиха да дават тези 20% на нас и на други фондации с добри каузи. В момента 50% от парите ни са от компании, а другата половина – от физически лица през мащабна SMS кампания“, допълва Кармен.

Две майки построиха детска болница в Румъния само с дарения (видео)
Оана Георгиу и Кармен Ускату. Източник: bTV

Само от SMS дарения амбициозние жени успяват да съберат 26 милиона евро.

350 000 души дариха пари за този проект и се включиха повече от 7 000 компании. Залата, в която сме, е операционната. Стените са направени от специално стъкло, което намалява опасността от инфекции. Това е първата по рода си операционна зала в Румъния. В тази болница има много неща, които се случват за пръв път в страната ни. И всичко е посветено на нашите деца.“, разказва Кармен Ускату.

Истината е, че първо си го казахме на шега.

В началото дойдохме тук в старата детска болница „Мария Кюри“ и решихме, че искаме да обновим детското отделение – в него има само 31 легла, няма място за родителите и има само една тоалетна за целия етаж. Искахме да реновираме всичко, да има поне тоалетни във всяка стая. Но нашият архитект ни каза, че това технически е невъзможно  иче трябва да построим нова болница от основите. Разказахме за тази уж шега на хората около нас, които казаха на други хора. И изведнъж всички повярвахме, че ние наистина можем да направим това.“, споделя още Кармен тя.

Строежът на болницата стартира през 2018 г. 5 години по-късно е изградена сграда на 9 нива, разположена върху 12 000 квадратни метра, със 187 легла, интензивно отделение и 5 операционни зали, където могат да се извършват дори трансплантации. Освен всичко това, модерната детска болница разполага с голяма градина, кино салон, място за отдих на родителите и дори обсерватория на покрива.

Рок групата „Металика“ също се включва в кампанията им и дарява 250 00 евро.

Помощ получават и от един от най-известните певци на Румъния Тудор Кирила.

Две майки построиха детска болница в Румъния само с дарения (видео)
групата “Металика”. Източник: bTV

Това беше чудесен момент да насочим вниманието на хората към построяването на тази болница. Аз подкрепям Кармен и Оана. Част съм от тяхното приключение от самото начало. И ако трябва да кажа кое е най-значимото нещо, което съм направил в живота си, то е , че съм участвал в сбъдването на тази мечта. Всеки, който е вложил дори 1 евро в тази мечта, трябва да бъде горд със себе си, че заедно носим нормалност в една корумпирана държава, в която властта не направи нищо за нашето здравеопазване.“, споделят Кирила.

На фона на тази прекрасна история в България все още няма национална детска болница, където да лекуваме нашите малчугани. В същото време способни медици напускат лечебните заведения заради ниско заплащане и лоши условия на труд, докато директорите на болниците получават баснословни възнаграждения.

Болницата в Белоградчик е напът да затвори, служители излизат на протест (видео)

Детското отделение във врачанската болница отново отвори врати

Директорите на болници се засегнаха, че обществото обсъжда заплатите им

Дали не е време и ние да последваме примера на двете майки и да вземем нещата в свои ръце?

Две майки построиха детска болница в Румъния само с дарения (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции