<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=199686" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Две майки пос...

Австрийски политолог: Австрия ще се откаже от ветото за Шенген след парламентарните избори

23 Септември 2023
0 298

Австрия ще се откаже от ветото за Шенген след парламентарните избори догодина. Така австрийският политолог проф. Райнхард Хайниш коментира пред БНР вътрешнополитическата причина за блокадата на национал-консервативното правителство във Виена.

Това, което по-скоро може да принуди правителството да се откаже от блокадата, са интересите на австрийския бизнес. По време на парламентарното обсъждане се разбра, че австрийските компании търпят загуби от това,  че България и Румъния са извън Шенген. Управляващата Народна партия не е просто консервативна партия, която се занимава с крайната десница. Тя е естествената партия и защитник на интересите на бизнеса. А бизнесът вече осъзнава, че ветото вече пречи на икономическите отношения с България и Румъния“, казва проф. Хайниш. 

Австрия не иска България в Шенген, въпреки призива на Урсула фон дер Лайен 

Австрийски политолог: Австрия ще се откаже от ветото за Шенген след парламентарните избори
Проф. Хайниш

Политологът определя настоящата политическа ситуация в страната му като главна причина за продължаващата блокада.

В Австрия управлява двупартийно правителство и водещата партия – “Народната партия”, е силно разтревожена от спадащото доверие на избирателите. Следващата година предстоят парламентарни избори и консерваторите са притеснени дали ще успеят да запазят властта. Затова смятат, че като демонстрират твърда позиция срещу мигрантите ще си върнат доверието на избирателите. Така че всяко дори споменаване, че някъде в Европа ще бъдат отворени границите за “Народната партия” в момента е напълно неприемливо.

Темата има силно символично значение у нас и в случая от това страдат България и Румъния. На тяхно място можеше да бъде която и да е друга държава, защото наистина става дума само за символика.” говори още проф. Хайниш.

“Нещо повече – макар и по-предпазливо, консерваторите в съседна Германия също експлоатират темата, въпреки че официално Берлин подкрепя приемането на България и Румъния в Шенген. Но така или иначе, в Европа наблюдаваме процес на преосмисляне на отношението ни към миграционния натиск и все повече държави настояват за по-строга охрана на външните граници. Така че Австрия всъщност оказва натиск върху останалите страни-членки на ЕС за по-рестриктивна миграционна политика.” добавя професорът.

По думите му, в случай че Румъния заведе дело в Съда на ЕС срещу австрийското вето, то само би помогнало на Виена

Румъния ще съди Австрия заради ветото за Шенген

О, правителството на Нехамер би било много щастливо, ако румънците действително внесат жалба! Тогава ще могат да кажат: “Ето, виждате ли, всички лоши са срещу Австрия, както ви казваме, и ние смело се борим с европейските елити!”. В предстоящата предизборна кампания това би им свършило много добра работа.

А пък ако се стигне до присъда в Съда на ЕС, тогава правителството ще каже: “Ето, виждате, ние се опитахме, но ни принуждават със съдебно решение да се откажем от нашите интереси”. Така че жалбата на Румъния само ще помогне на Нехамер.” коментира Хайниш.

Австрийски политолог: Австрия ще се откаже от ветото за Шенген след парламентарните избори

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции