<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=199211" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Борисов и Пее...

3 причини защо местните избори са дори по-важни от националните (Коментарът на “Господарите”)

20 Септември 2023
0 168

3 причини защо местните избори са дори по-важни от националните събрахме в Коментара на “Господарите” на фона на наближаващия 29-и октомври.

Нормално и очаквано, най-голямо внимание у нас и други държави се отдава на парламентарните избори. Това е напълно обяснимо, предвид че от правителството на страната зависи в каква посока ще се движи тя. Особено в държава, в които президентът има по-скоро козметични функции.

Да, важно е да имаме стабилно правителство с работещ парламент. Да се определят бюджети, да се приемат нови политики с цел по-добър живот за хората в страната. Както и да се борят корупцията, домашното насилие, войната по пътищата, да се задейства съдебната система и още…

Но местните избори имат не по-малко значение и те в никакъв случай не бива да бъдат подценявани. Ето няколко причини за това.

Заметени сигнали, съмнителни строежи и един “кмет в сянка” в основата на трагедията в Царево (видео)

Лична удовлетвореност на гражданите

От премиера и неговите министри зависи дали страната ни изобщо ще се развива в по-добра посока. От тях зависи и общонационалната ни удовлетвореност. Но когато говорим за личното ни щастие и качество на живот, тогава местната власт има голяма роля.

Дали кметът и общинските му съветници ще вземат реални, приложими, полезни за гражданите действия? Как ще се разпределят ресурсите на общините? Какви ще бъдат пътищата от домовете до работните ни места?

Напоследък е все по-важен и въпросът дали и кой ще регулира обгрижването на водните басейни, така че при следващия по-обилен дъжд да няма наводнени къщи и починали от удавяне хора. Всичко е важно и то е в ръцете именно на местната власт.

Схема с имоти около семейството на кмета на Ямбол (РЕПОРТАЖ)

Свобода на хората и медиите

България е на незавидно място по свобода на словото. Неслучайно и “Господарите” вече не са в ефир, а само в Уеба, нали? Страната ни е обзета от корупция по всички нива. И все пак на национално ниво сякаш е по-лесно да научаваме за неправдата и да ѝ противодействаме.

На местно ниво не е точно така. Показвали сме ви десетки истории за дерибеи, които властват над населените места и безчинстват. За тях наказания няма. Свидетели сме на мътни сделки с обществени поръчки, с евросредства. Знаем как общинските пари просто потъват, без да стигат до хората, към които би трябвало да бъдат насочени.

Често пъти тези, които се осмеляват да говорят срещу подобна неправда, са притискани. В малкия град е дори много лесно. Всички се познават, всеки знае кои са най-близките хора на другия, какво работи, от какво има нужда, кои са слабите му места… Много хора в София например нямат идея колко лишени от свобода на изразяване са жителите на някои населени места у нас. Именно заради “могъщи” кметове и окъпани във власт и пари общински съветници.

Същото важи и за медийния свят. Регионалната журналистика е много по-задушавана от националните телевизии, вестници и уебсайтове. И там битката от светлата страна е много по-тежка, често пъти и с предопределен край.

3 причини защо местните избори са дори по-важни от националните (Коментарът на &#8220;Господарите&#8221;)

Местна власт се сваля по-трудно

Историята показва, че дори и най-тежките режими в Европа са били сваляни, когато чашата е преливала и обществото е било решено да се бори за по-добър живот. Дори правителства, които са правили всичко възможно да се закрепят на върха, все пак са били принудени да подадат оставка и да се саморазпуснат.

На местно ниво това е изключително трудно. Извън София хората по-трудно се събират на протести и рядко изразяват гнева си масово и публично (макар че демонстрациите в подкрепа на Дебора Михайлова от Стара Загора показаха, че може да е и другояче). А и немалка част от тези, които биха искали да протестират, са в капана на локално управляващите – вече споменахме, че тяхната захватка може да е доста по-здрава.

Да не говорим, че в България все още е пълно с кметове, които са на тази длъжност от 20-30 години. Те не се стараят да са по-добри, не се интересуват от вашите проблеми. Знаят, че всичко им е вързано в кърпа до пенсионирането. А понякога – и след него.

Много рядко и много трудно представители на местната управа подават оставка и в повечето случаи жителите на съответните градове и села са принудени просто да си ги търпят.

Мръсотия и отходни води заливат варненските плажове, а кметът Портних мълчи

Призив от нас

Скъпи приятели, поради гореизброените и други причини местните избори за ключови за всички нас като граждани, които искат да живеят в чисти и сигурни населени места с възможности за развитие. Излезте и гласувайте по съвест на 29-и октомври! Не продавайте безценния си глас на негодници, които след това няма да ви подадат ръка и по никакъв начин няма да направят живота ви по-добър.

Сигнализирайте ни за всякакви нарушения и опити вотът да бъде повлиян!

3 причини, поради които местните избори са дори по-важни от националните

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции