<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=199883" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Охраната на А...

България е сред най-отворените към криптовалути държави в Европа

25 Септември 2023
0 117

България е сред най-отворените към криптовалути държави в Европа. Това става ясно от интервю на Светослав Терзиев от “Сега” с президента на френската компания за операции с криптовалути “Бинанс” Давид Пренсе.

По думите му, страната ни е сред представителките на Стария континент, където степента на възприемане на криптовалути е най-голяма. Пренсе посочва, че 18% от населението разполага със спестявания в някоя или в няколко от 150-те криптовалути в света. За сравнение, в Европа средно между 8-12% от населението се интересува от криптовалути.

“Може да се каже, че България е лидер”, заявява експертът.

Лондонска фирма подготвя съдебен иск срещу “криптокралицата” Ружа Игнатова (видео)

Обяснението на френския финансист е, че българите нямат голямо доверие в банките. Подобно е положението в Гърция. В държавите, където има по-развита икономика и банките са вкоренени по-солидно, интересът към криптовалути е по-слаб. Там населението продължава да приема с доверие гаранциите на банките за своите спестявания и финансови операции.

България е сред най-отворените към криптовалути държави в Европа

“Българския феномен”

Давид Пренсе явно е изненадан от “българския феномен”. Той бе на посещение миналата седмица у нас, за да се запознае с възможностите за развитие на такива финансови операции в Източна Европа, и по-специално за създаването на Балкански център за криптотрансфери. Финанситът вече има малък местен екип, който функционира от година и половина.

Неговата компания желае да подготви условията за въвеждане на европейско законодателство в тази сфера, което се дискутира в Брюксел и между националните регулаторни органи в сферата на финансите. Това означава, че предстои регистриране на участниците в криптотърговията и виртуалните разплащания. Анонимността на техните транзакции ще се запази, но те самите ще трябва да излязат на светло, за да се предотвратят измами, пране на пари и други финансови престъпления, които досега не са подлежали на контрол.

“Сега” посочва, че е възможно с тези функции да бъде натоварен Европейският орган за ценни книжа и пазари (ESMA). Той е независим орган на Европейския съюз със седалище в Париж. На 1 януари 2011 г. ESMA замени Комитета на европейските регулатори на ценни книжа.

А вие имате ли интерес към някоя от криптовалутите? Пишете ни в коментарите!

Снимка: “Сега”

България е сред най-отворените към криптовалути държави в Европа

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции