<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=199548" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Откриха коя в...

И част от акваторията на Несебър вече е световно културно наследство

22 Септември 2023
0 116

И част от акваторията на Несебър вече е световно културно наследство.

ЮНЕСКО утвърди разширението на територията на обекта световно културно наследство “Старинен град Несебър”. От организацията включиха и част от акваторията от южната и северната страна на полуострова.

Вижте как българи разнообразяват работния процес (видео)

И част от акваторията на Несебър вече е световно културно наследство

Така България постигна пълен успех в мисията си да защити Старинния град по време на 45-ата разширена сесия на Комитета по световно наследство, която се провежда в Рияд, Саудитска Арабия.

Подробности

Разширението е по предложение на България и е резултат от интензивните изследвания, които Центърът по подводна археология в Созопол провежда от 2017 г. досега, съобщиха от Министерството на културата.

По време на изследванията са открити части от крепостните стени на древна Месамбрия, които се отнасят към Античността и Средновековието. В новата територия попада и част от антична улица, както и защитни пристанищни съоръжения. През многовековното си развитие, поради покачването на морското ниво в Черно море и спецификата на геологическия строеж на полуострова, градът губи около една четвърт от територията си. Поради тази причина значителни археологически структури днес се намират под вода.

Разширяване на обхвата

Вписването на разширената територия на Несебър откроява Старинния град сред другите обекти на ЮНЕСКО. Имаме уникалното съчетание на културно наследство на суша и под вода.

Предложението за разширение на територията бе представено от Министерството на културата, Националната комисия за ЮНЕСКО – България, както и експерти от Националния институт за недвижимото културно наследство към МК, с активното съдействие на Постоянното представителство на България в ЮНЕСКО в Париж.

Източник: News

И част от акваторията на Несебър вече е световно културно наследство

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции