<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=200039" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Шампион от НФ...

След като беше изхвърлена, Русия се опитва да се върне в Съвета по правата на човека на ООН

26 Септември 2023
0 409

След като беше изхвърлена, Русия се опитва да се върне в Съвета по правата на човека на ООН. Това съобщи BBC, позовавайки се на свои източници.

Съветът по правата на човека на ООН е спомагателен орган на световната организация със седалище в Женева. Генералната асамблея на ООН избира по 47 държави в него с тригодишен мандат. България е била негов член между 2019 и 2021 г.

Напомняме, че Москва беше изгонена от Съвета в началото на войната с Украйна. Сега тя гледа на това като тест за международното ѝ положение, след като и редица други международни организации я изключиха.

Русия излиза от Европейския съд по правата на човека

Руските дипломати се стремят страната им да бъде преизбрана в Съвета за нов тригодишен мандат. Медията съобщава, че разполога с копие от документа, който Русия разпространява сред членовете на ООН с молба за тяхната подкрепа.

След като беше изхвърлена, Русия се опитва да се върне в Съвета по правата на човека на ООН
Снимка: Creator: UN Photo/Elma Okic 

В него страната обещава да намери “адекватни решения за проблемите с правата на човека”. Както и, че се стреми да спре съвета да се превърне в “инструмент, който обслужва политическата воля на една група държави, разбирано като препратка към Запада.

Дипломати казаха, че Русия се надява да си възвърне известно международно доверие, след като беше обвинена в нарушения на човешките права в Украйна и в собствените си граници.

Гласуването за новия мандат ще се проведе през октомври.

Ситуацията с правата на човека в България се влошава

Българката Мариана Кацарова беше назначена от Съвета по правата на човека през април. Нейната задача беше да наблюдава състоянието на човешките права в Русия след началото на войната.

Тя представи заключенията си миналата седмица. Според доклада на Кацарова в Русия има “систематично потискане” на гражданското общество, извършват се масови произволни арести на критици на войната и че задържаните са заплашени от смърт поради “постоянното използване на изтезания и малтретиране”.

След като беше изхвърлена, Русия се опитва да се върне в Съвета по правата на човека на ООН

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции