<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=132651" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Русия ще изпл...

Русия излиза от Европейския съд по правата на човека

07 Юни 2022
0 906

Русия излиза от Европейския съд по правата на човека, предадоха световните агенции.

Държавната дума прие пакет от законопроекти за неизпълнение на решенията на Европейския съд по правата на човека в Русия.

В средата на март комитетът на министрите на Съвета на Европа, от който е част Европейският съд по правата на човека, реши да изключи Русия от организацията. То бе в отговор на руската инвазия в Украйна. Затова законодателният пакет предвижда решенията на съда, постановени след 15 март, да не бъдат прилагани.

Руският представител в ООН напусна залата заради коментар на Шарл Мишел (видео)

Русия излиза от Европейския съд по правата на човека

Предвижда се още изплащането на обезщетения по решения на Европейския съд по правата на човека да става само в рубли и само по сметки в руски банки. Освен това генералната прокуратура на Русия може до 1 януари 2023 г. да извършва изплащане на парични обезщетения на ищци по постановени от съда решения.

Русия твърди, че е решила да напусне Съвета на Европа независимо.

Според бившия руски президент Дмитрий Медведев излизането на страната от организацията е възможност за възобновяване на смъртното наказание.

САЩ и Европа призоваха Русия да прекрати сексуалното насилие във войната в Украйна

Русия излиза от Европейския съд по правата на човека

“Европейският съд по правата на човека се превърна в инструмент за политическа борба срещу нашата страна в ръцете на западните политици. Някои негови решения бяха в пряко противоречие с Конституцията на Руската федерация, с нашите ценности и традиции”, каза председателят на Държавната дума Вячеслав Володин.

Той допълни, че по-рано Европейският съд по правата на човека е поискал Русия да признае еднополовите бракове. По думите му множество подобни решения са били постановявани от съда. “Ние не можем да се съгласим с тях”, каза Володин и уточни, че решенията на руските съдилища ще имат предимство пред постановленията на Европейския съд.

Досега нито една държава не е била гонена от Съвета на Европа, откакто организацията е създадена през 1949 г. През 1969 г. е задействана процедура срещу Гърция, но военната хунта, която е на власт тогава, успява да напусне организацията преди да бъде изключена.

Новината за излизането на Русия от Европейския съд по правата на човека идва на фона на нарастващи доказателства за военни престъпления на руските военни сили в Украйна.

Източник: Свободна Европа

Снимки: iStock

Русия излиза от Европейския съд по правата на човека

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции