<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=200169" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Един от десет...

Ето колко време имат още бозайниците на Земята

26 Септември 2023
0 378

Ето колко време имат още бозайниците на Земята -250 млн. години. Това е приблизително толкова, колкото са просъществували до момента. Причината се вижда при виртуална симулация на бъдещия свят, използваща данни за придвижването на континентите и флуктуациите в химическия състав на атмосферата, пише Дневник.

Новото проучване е водено от учен от Бристълския университет и е публикувано в списание Nature Geoscience.  

Според симулацията сушата ще се скупчи след 250 млн. години в огромен континент, а процесът ще доведе до затопляне, което бозайниците трудно ще понесат.

По това време Слънцето се очаква да бъде по-ярко. Различна ще бъде географията на континентите и съставът на атмосферата – с повече въглероден диоксид. Това съчетание от неблагоприятни фактори вероятно ще е пагубно за бозайниците.

Ето колко време имат още бозайниците на Земята
Снимка: iStock

Яркостта на звездата в центъра на Слънчевата система със сигурност ще нараства, докато не погълне Земята след 7-8 млрд. години, но животът може и да не просъществува толкова. По-яркото Слънце ще затопля повече, ще изпарява повече вода, която ще задържа топлина.

Движението на континентите е постоянно. И преди 200-300 млн. години сушата образува суперконтинент, на който учените дават име Пангеа. Според настоящото изследване следващият подобен суперконтинеент, Пангея Ултима, ще се образува около Екватора. Огромните земни маси далеч от сушата ще възпрепятстват цикъл, с който въглеродният диоксид се придвижва към морето. Континентът може да е покрит с вулкани.

В тази обстановка, дори да оцелеят, бозайниците ще загубят надмощието си от последните 65 млн. години.

Запознайте се с Амазия, следващият суперконтинент на Земята (видео)

Ето колко време имат още бозайниците на Земята

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции