<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=146884" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Инициативата...

Запознайте се с Амазия, следващият суперконтинент на Земята (видео)

06 Октомври 2022
0 3842

Запознайте се с Амазия, следващият суперконтинент на Земята. Според изчисления на изследователите от университета „Ню Къртин“ в Австралия новият суперконтинент ще се образува след 200 до 300 милиона години. Те са използвали суперкомпютър, за да определят как ще изглежда светът, когато се образува Амазия.

Как ще се образува Амазия

Под все още неподвижните екстериори нашата планета е подложена на огромно раздвижване, което се проявява в продължение на милиони години. Учените изучават случващото се дълбоко под земната повърхност, за да получат представа за работата на вътрешната част на Земята, пише kaldata.com.

Резултатите от изследването бяха публикувани в списание National Science Review миналата седмица.

Откриха перфектно съхранени вкаменелости на динозаври във вулканична магма (снимки)

През последните два милиарда години континентите на Земята многократно са се сблъсквали, за да образуват суперконтинент. Това се случва на всеки 600 млн. години и обединява всички континенти в света. Процесът се нарича суперконтинентален цикъл.

Преди повече от 700 млн. години предишният суперконтинент започва да се разпада и свива суперокеана Пантхаласа. Океанът, който е бил най-голям в своя пик, когато динозаврите са бродили по Земята, продължава да се свива с няколко сантиметра и днес е известен като Тихия океан. Той ще продължи да се свива, докато не събере континентите Америка и Азия, за да образуват Амазия.

Разположението на седемте континента има голямо значение за околната среда и екосистемите на сушата. Учените са установили, че при формирането на суперконтинента нивата на водата в моретата да бъдат по-ниски, а вътрешността да се превърне в сух район.

Видео: YouTube/ Tech Insider

Запознайте се с Амазия, следващият суперконтинент на Земята (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции