<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=200433" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Борисов, Петк...

Софийският градски съд отмени европейските заповеди за арест на шефовете на Nexo

28 Септември 2023
0 848

Софийският градски съд отмени европейските заповеди за арест на шефовете на Nexo, съобщава BIRD. Става въпрос за съоснователите Антони Тренчев и Коста Кънчев.

Това се случва 9 месеца след като през януари прокуратурата влезе в офисите на Nexo в София и съобщи, че разследва “организирана престъпна група, създадена с цел извършване на финансови престъпления”. Обвинени бяха четирима души от компанията, а прокуратурата поиска и срещу Тренчев и Кънчев да бъдат издадени европейски заповеди за арест. Nexo отхвърли обвиненията и каза, че ще съди държавата.

Софийският градски съд отмени европейските заповеди за арест на шефовете на Nexo
източник: Facebook / BIRD.bg

Сърбия отказа да арестува основателите на Nexo

 В мотивите на съда се посочва, че издадените ЕЗА са незаконосъобразни, защото не е извършено надлежно призоваване на обвиняемите. От материалите се установява, че те имат постоянни и известни адреси в Обединените арабски емирства. Въпреки това разследващият орган не ги призовава от там.

Липсват и доказателства, че разследващите са предприели действия по призоваване на лицата чрез защитници или чрез механизмите за международна правна помощ, за да ги уведомят за воденото срещу тях наказателно производство. Разследващите са приели изначално, че се укриват, без да направят опит да ги призоват въобще. В материалите по едно от делата се съдържа призовка за връчване чрез механизмите на международната правна помощ. За нея обаче няма данни да е изпратена, получена, връчена или да е налице отказ от страна на властите на ОАЕ да я изпълнят. Няма и данни, че лицата не са намерени, отказват да получат призовките или е отказано изпълнението на молбата за правна помощ.

С оглед гореизложеното съдът е приел, че издадените ЕЗА са преждевременни, поради което и незаконосъобразни. 

Nexo e oснована и управлявана от българите Коста Кънчев и Антони Тренчев. Тренчев е бивш депутат от “Реформаторския блок”. Коста Кънчев пък е братовчед на управителя и председател на УС на Фондация “ХелпКарма” Константин Кръстев. Той е обвинен от Софийска градска прокуратура в длъжностно присвояване в края на 2021 г. (през март 2018 в УС на “ХелпКарма” влиза и бащата на Коста Кънчев – Калин Кънчев). Калин Кънчев е заличен от УС на Хелп Карма през декември 2018 г. – броени месеци след включването му.  Третият съосновател е Георги Шулев – син на бившия икономически и социален министър от НДСВ Лидия Шулева

Софийският градски съд отмени европейските заповеди за арест на шефовете на Nexo

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции