<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=200624" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Миньори и ене...

Тежките наводнения в Гърция оставиха хиляди без ток и вода (видео)

29 Септември 2023
0 124

Хиляди останаха без ток и питейна вода след като реката, минаваща през град Волос в Гърция, преля за втори път, показва репортаж на NOVA.

Усилията по евакуация продължават и в съседните села, а десетки жители намериха убежище в акостирал кораб на пристанището на Волос. Училищата в тежко засегнатите Волос, Лариса, както и покрайнините, остават затворени и днес.

Водата дойде от стръмните хълмове. Нямахме време, дойде много висока вълна. Всеки търсеше къде да се скрие, за да е сигурен, че няма да се удави. Спряхме да мислим за всичко останало, само как да се спасим. Заключихме се вътре и се опитахме да задържим водата, но тя влезе в къщите и в колите ни.”, спомня си ужаса Панайотис. Всички се надяват на някакви мерки, които да гарантират сигурността на Волос и района при следващи валежи.

Тежките наводнения в Гърция оставиха хиляди без ток и вода (видео)

Градушка с размер на лимон остави стотици хора в Гърция без домове (видео)

Ключови пътища са непроходими, след като бяха частично разрушени. Полуостров Пелион е отчасти блокиран, тъй като свързващата магистрала е почти изцяло покрита с кал.

Ситуацията и в Агрия е много сложна. Хората там се опасяват, че в планината над селото се случват процеси, които са необратими – огромни откъсвания на хълмове, които повличат тонове кал. Възстановяването върви бавно и мъчително.

Очаквам държавата да се справи, ние сами няма как. Твърде много е всичко това за нас. Огромна катастрофа! Работим 40 години, градим нещо и изведнъж го губим за един ден.”, споделя Янис.

На много места заради блокираните с кал улици се образува пътен хаос. Задръствания се формираха и в малките градчета, докато багери опитваха да разчистят мостове и пътните артерии.

Тежките наводнения в Гърция оставиха хиляди без ток и вода (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции