<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=201485" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Георги Госпо...

Ето кога ще пристигнат първите машини “Страйкър”

04 Октомври 2023
0 638

Ето кога ще пристигнат първите машини “Страйкър” – това ще се случи през 2025 или 2026 година. Новината съобщи министърът на отбраната Тодор Тагарев след днешното заседание на Комисията по отбрана.

От думите му стана ясно, че България ще плати до 1,376 млрд. долара за бронираните машини. Точната сума обаче ще се разбере след приключването на проекта.

Показват ротата „Страйкър“ на полигона в Ново село

Ресорният министър заяви:

“Точната сума, която ще трябва да дадем за “Страйкър”-и ще стане известна, когато приключим проекта, особено пък в левове, тъй като договорът е в щатски долари, а курсът варира. Ние поемаме ангажимент да плащаме в долари. В зависимост от курса на долара, може да бъде изгодно и не толкова изгодно в наша валута, но няма да бъде надвишена тази сума от 1,376 млрд. долара. Аз това го разглеждам като таван, който ние не трябва да надвишаваме.

Ето кога ще пристигнат първите машини &#8220;Страйкър&#8221;

Според Тагарев, първата вноска ще бъде преведена тази година. Очаква се до 2028 година да получим всички бронирани машини.

Проектът предвижда придобиване на 198 бойни и спомагателни машини, 183 от които от фамилията “Страйкър”.

“Проектът върви от 2012 година. Предните правителства са започнали по два варианта да вървят – да поискат информация от фирми производителки на такава техника в какви срокове и при какви условия биха могли да ги доставят. След това е взето решение от моя предшественик да се обърне с писмо за искане към САЩ. Ние получихме отговор в края на август месец, постигнато беше общо разбиране какво ни се предлага”, коментира още той.

Повече за машините

„Страйкър“ е бойна машина на пехотата. Има я в поне 10 варианта – като транспортно средство, разузнавателна машина, машина за медицинско или инженерно осигуряване.

Бронята ѝ осигурява защита от 14,5-милиметрови бронебойни патрони. Въоръжена е с картечници различен калибър и автоматичен гранатомет. Тежи над 16 тона и превозва до 9 пехотинци.

Ето кога ще пристигнат първите машини “Страйкър”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции