<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=202008" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Войната по тр...

България наложи 6 месеца за промяна или напускане на страната за руските автомобили (видео)

08 Октомври 2023
0 744

България наложи 6 месеца за промяна или напускане на страната за руските автомобили. Страната ни въведе ограничението заради европейска директива. Това са част от санкциите срещу Русия заради войната, която тя води в Украйна, пише Дневник.

Ето как Русия определи забраната за влизане на автомобили с руски номера в ЕС

През първата седмица от въвеждането на забрана за влизане в България на автомобили с регистрация в Русия, на границата са спрени едва 13 коли. Това съобщи шефът на “Гранична полиция” Антон Златанов.

На 11 септември Европейската комисия изпрати допълнителни разяснения до страните членки, в които потвърди, че въведените досега санкции включват забраната за пресичане на границите на ЕС от автомобили с руска регистрация. Според разясненията личните вещи на руснаците също са изложени на риск от конфискация. Забраната засяга почти всички вещи. Смартфони, таблети, бижута, кожени изделия, стоки за лична хигиена. Забраната първо беше въведена от държавите от ЕС, които имат сухопътна граница с Руската федерация.

Златанов поясни, че колите с руски номера, влезли в България преди налагането на забраната, трябва да бъдат пререгистрирани от собствениците си в срок от шест месеца или да напуснат. Ако не – това ще се смята за митническо нарушение. А указания как да се действа в тези случаи предстои да бъдат издадени.

България наложи 6 месеца за промяна или напускане на страната за руските автомобили (видео)
снимка: iStock/NOVA

Мигрантите и Шенген

В отговор на друг въпрос Златанов каза, че притокът на мигранти към ЕС през България не е и не може да бъде аргумент срещу приемането на страната в зоната за свободно движение “Шенген”. ПХо думите му само 15% от мигрантите влизат в Евросъюза по т. нар. Балкански маршрут, а всички останали акостират по бреговете на Гърция и Италия, основно. “Ние не сме слабото място, категорично го казвам”, заяви шефът на “Гранична полиция”. По думите му с 50% е нараснал броят на мигрантите, задържани на границата, а с 30 на сто на хванатите във вътрешността на страната.

Видео: NOVA

България наложи 6 месеца за промяна или напускане на страната за руските автомобили (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции