<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=202894" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Върховният с...

Оправдаха окончателно съдия Румяна Ченалова

13 Октомври 2023
0 392

Оправдаха окончателно съдия Румяна Ченалова. Тричленен състав на Върховния касационен съд потвърди оправдателната присъда по делото срещу Румяна Ченалова, съобщи NOVA. Обвинението бе, че като съдия е извършила длъжностни и документни престъпления при разглеждането на търговско дело по искова молба на „ОЕТ – Обединени енергийни търговци“ ООД срещу НЕК.

Оправдаха окончателно съдия Румяна Ченалова

Решението не може да се обжалва.

Случаят със съдията стана известен преди около осем години. Тогавашният френски посланик Ксавие Лапер дьо Кабан заговори в интервю за „гнилите ябълки“ в съдебната система на България. В разговора дипломатът говореше за корупция във връзка с нейно дело.

Румяна Ченалова съди прокуратурата заради подронване на авторитета

Припомняме, че Румяна Ченалова беше съдия в Софийския градски съд, но беше уволнена през ноември 2015 година. Това се случи по предложение на тогавашния министър на правосъдието Христо Иванов. Тя беше отстранена заради неизпълнение на служебните задължения, нарушения на Етичния кодекс на българските магистрати и накърняване на престижа на съдебната власт.

“Гнилата ябълка” на българската съдебна система

Повод за уволнението ѝ стана проверка в съда след изказване на тогавашния френски посланик в България Ксавие Лапер дьо Кабан. Той спомена за “гнили ябълки” в съдебната система на България. Пример даде именно работата на Ченалова по гледано от нея дело за несъстоятелност на две дъщерни дружества на френския дистрибутор “Белведере”.

Процесът започна след като фирма доставчик на рекламни услуги заведе дело с иск за обявяване в несъстоятелност на фирмата “Белведере” заради неизплатени 114 000 лева. Въпреки че дългът беше изплатен, съдът назначи синдик, с който подмени мениджмънта на компанията.

Делото “Соло” пък е за бягството на Илиян Тодоров. Той получи доживотна присъда за двойно убийство пред столичната дискотека “Соло” през 2009 г. Прокуратурата обвиняваше Ченалова, че не е изпратила прокурорския протест срещу определение на съда, с което е отменена мярката “задържане под стража” на подсъдимия Тодоров. В протеста обвинението е искаше налагане на ограничителна мярка – забрана за напускане пределите на страната. В резултат Тодоров се укри и едва през 2023 г. беше открит в Узбекистан.

Осъденият за двойното убийство в дискотека „Соло“ влезе в затвора в Узбекистан

Оправдаха окончателно съдия Румяна Ченалова

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции