<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=203488" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Руснак и груз...

Британският музей дигитализира цялата си колекция заради хиляди кражби от служители

18 Октомври 2023
0 138

Ръководството на Британският музей заяви, че ще дигитализира цялата си колекция от експонати заради хиляди кражби от служители, предава BBC.

Смята се, че около 2000 съкровища са изчезнали от Британския музей в резултат на “вътрешна работа”. Властите са успели да възстановят около 350 експоната. Според сър Марк Джоунс, временният директор на музея, цифровизацията ще спомогне за сигурността на колекцията.

Не можем и не трябва да приемаме, че сигурността на колекцията, в по-широк смисъл, може да бъде постигната просто като я заключим. Моето убеждение е, че единственият възможен отговор на кражбите е да се увеличи достъпът до експонатите. Колкото по-позната е колекцията и колкото повече се използва, толкова по-бързо се забелязват всякакви отсъствия. Ето защо, вместо да заключваме колекцията, искаме да я направим най-харесваната, използвана и виждана в света.“, пояснява сър Джоунс.

Британският музей дигитализира цялата си колекция заради хиляди кражби от служители
Британският музей в Лондон. Източник: www.steadberryrestoration.com

Установените липси на експонати на музея в Блумсбъри, Лондон, посветен на човешката история, изкуство и култура, се разследват и от лондонската столична полиция. Сред тях са предмети на възраст между 3500 години и 2 века, съхранявани предимно за академични и изследователски цели.

Природонаучният музей в Пловдив коментира изхвърлянето на мокри кърпи при крокодил (видео)

В последствие е уволнен един от служителите на институцията, а директорът ѝ подава оставка.

С осем милиона произведения, Британският музей има най-голямата постоянна колекция в света. Предложеният проект за дигитализация ще отнеме 5 години. След завършването на процеса цялата колекция на музея ще бъде достъпна онлайн за всеки, който иска да я види.

Ръководството също така обяви планове за подобярване на достъпа до учебните зали на музея, където членовете на обществеността и академичните среди могат да видят допълнителни предмети от колекцията след предварителна уговорка.

Предложеният проект за цифровизация предвижда създаването на 2,4 милиона цифрови копия.

Британският музей дигитализира цялата си колекция заради хиляди кражби от служители

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции