<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=204149" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Исландия ще б...

Учени направиха пробив в лечението на рака на шийката на матката

23 Октомври 2023
0 579

Учени направиха пробив в лечението на рака на шийката на матката. Според тях използването на съществуващи лекарства дават по-добри шансове за преживяемост пред обичайното лечение с лъчетерапия, пише BBC.

Нова кампания ще се бори с рака на гърдата (видео)

Резултатите от проучването бяха оповестени на конференция на Eвропейското общество по медицинска онкология (ЕSMO). И показват, че този подход намалява риска от смърт или от рецидив на рака с 35%. Най-голямата независима организация в света за изследване на рака – Cancer Research UK, финансира работата и нарече резултатите “забележителни”. И изрази надежда болниците да започнат да прилагат терапията в скоро време.

“Ние сме развълнувани от подобренията, до които това проучване може да доведе. И се надяваме, че кратките курсове на индукционна химиотерапия ще бъдат бързо приети в клиниката”, заяви д-р Иън Фулкис от неправителствената организация.

Учени направиха пробив в лечението на рака на шийката на матката
снимка: iStock

Сравнение на два вида лечение

В проучването 250 жени с рак на шийката на матката са получили от новото лечение. То включва интензивен шестседмичен курс на химиотерапия с карбоплатин и паклитаксел. Последван от “обичайното” лечение на лъчетерапия плюс седмичен курс химиотерапия.

Други 250 жени от контролната група са получили само обичайната химиотерапия. Пет години по-късно 80% от тези, които са получили новото лечение, са живи, а 73% не са забелязали връщане или разпространение на рака. За сравнение – в групата на “обичайното” лечение 72% са оживели. А при 64% няма рецидив или метастази.

Д-р Мери Маккормак, водещ изследовател на проучването от Института за рака към Лондонския университетски колеж, заяви, че проучването е показало, че “този кратък курс на допълнителна химиотерапия, приложен непосредствено преди стандартната CRT, може да намали риска от връщане на рака или смърт с 35%”.

Най-голямото подобрение от над 20 години

“Това е най-голямото подобрение при това заболяване от над 20 години.” Тъй като двете лекарства за химиотерапия са евтини, достъпни и вече одобрени за употреба при пациенти, експертите казват, че те могат да се превърнат в нов стандарт на лечение относително бързо.

Предупреждават обаче, че не всяка жена с рак на маточната шийка може да получи същите резултати. Не е ясно колко добре ще работи терапията при жени с по-напреднало заболяване.

По данни на Европейската комисия всяка година в ЕС се диагностицират около 35 хил. нови случая на рак на маточната шийка и над 14.4 хил. смъртни случая. В България тези случаи са съответно между 2017 и 270. А починалите – между 110 и 130 жени.

Учени направиха пробив в лечението на рака на шийката на матката

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции