<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=204122" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: България е на...

Исландия ще бъде разтресена от женска стачка

23 Октомври 2023
0 366

Исландия ще бъде разтресена от женска стачка. Очаква се десетки хиляди жени, включително и министър-председателят на страната, да спрат работа в първата по рода си стачка от близо половин век, предава СЕГА.

Отмениха над 1000 полета в Италия заради стачка на летищата

Организаторите се надяват стачката на жените да доведе обществото до застой. И така да привлече вниманието към разликата в заплащането на жените и мъжете в страната. Както и насилието, основано на пола. Събитието ще отбележи първата целодневна женска стачка от 1975 г. насам, когато 90% от исландските жени отказват да работят. Потвърдени участници включват жени, работещи в риболовната промишленост, учителки, медицински сестри и премиерът Катрин Якобсдотир.

Исландия ще бъде разтресена от женска стачка
снимка: iStock

Организаторите на предстоящата стачка са участвали в протеста от 1975 г. Основното им искане е трудът на жените да бъде оценен. Те също така казват, че професиите, които традиционно се свързват с жените, като чистене и гледане на деца, продължават да бъдат подценявани и недостатъчно добре платени. ”Говори се за Исландия сякаш е рай на равенството”. Това казва Фрея Стейнгримсдотир, която е сред организаторите на стачката. ”Но в рая на равенството не трябва да има 21% разлика в заплатите. А 40% от жените да са преживели насилие, основано на пола или сексуално насилие”, казва тя.

Утре жените в цялата страна са призовани да спрат всякаква платена или неплатена работа, включително домакински задачи у дома, ”за да демонстрират значението на своя принос към обществото”.

Исландия ще бъде разтресена от женска стачка

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • коко

    06 Ноември 2023

    21% стъкмистика. Ако на жените се плащаше по-малко за същата работа - фирмите щяха само жени да наемат. Никой няма да наема мъже и да плаща 21% отгоре.

Реакции