<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=204411" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Новият епизо...

Женската стачка в Исландия започна, вижте първи кадри от нея (видео)

25 Октомври 2023
0 446

Женската стачка в Исландия започна, вижте първи кадри от нея, ексклузивно заснети за “Господарите”. След като преди два дни стана ясно, че всички дами в малката островна държава възнамеряват да протестират за равни права, то ето, че това вече е факт. От клипа и снимките става ясно, че огромна тълпа от женска сила се е събрала в центъра на столицата Рейкявик.

Исландия ще бъде разтресена от женска стачка

Организаторите се надяват стачката на жените да доведе обществото до застой. И така да привлече вниманието към разликата в заплащането на жените и мъжете в страната. Както и насилието, основано на пола. Събитието отбелязва първата целодневна женска стачка от 1975 г. насам, когато 90% от исландските жени отказват да работят. Дори премиерът Катрин Якобсдотир взима участие в сегашния протест.

Женската стачка в Исландия започна, вижте първи кадри от нея (видео)
снимка: Мария Емилова

Исландия е позната с равенството на половете, като дори е прието при среща между мъж и жена, сметката да бъде разделена поравно. Но според организаторите на стачката, “равенството не е 21% разлика в заплатите, както и 40% насилие, основано на пола или сексуално такова”.

Източник на видео и снимковия материал: Мария Емилова

Автор: София Спасова

Женската стачка в Исландия започна, вижте първи кадри от нея (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции