<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=205212" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Избирателнат...

Жители на Газа ограбят складове за продукти от първа необходимост

29 Октомври 2023
0 128

Жители на Газа ограбят складове за продукти от първа необходимост, предаде Reuters. В Ивицата е настъпил тотален хаос с хуманитарната помощ. 

Извършването на доставки за Газа е силно затруднено заради израелската блокада и масираните бомбардировки. Армията отново настоя палестинците да се преместят от северната в южната част на Ивицата Газа. Това стана след като премиерът Бенямин Нетаняху обяви началото на втори етап от войната с “Хамас”.

Нетаняху е отказал плана на военното ръководство за сухопътна операция в Газа

Агенцията на Организацията на обединените нации (ООН), която подпомага палестински бежанци, съобщи, че хиляди жители в Ивицата са нахлули в складове и центрове за разпределяне на помощите. Те са грабили брашно и други продукти от първа необходимост.

Жители на Газа ограбят складове за продукти от първа необходимост
Снимка: iStock

Отвориха границата с Египет, първите камиони с хуманитарна помощ влязоха в Газа (видео)

ГКПП “Рафах”, който се контролира от Египет и не граничи с Израел, се превърна в основен пункт за доставка на помощи. Преди избухването на конфликта през пункта в Газа влизаха по около 500 камиона дневно. През последните дни влизат едва 12 камиона средно на ден. Това заяви в петък генералният секретар на ООН Антонио Гутериш.

„Доставките на пазара са на привършване, а хуманитарната помощ, идваща в ивицата Газа с камиони от Египет, е недостатъчна. Това съобщи агенцията на ООН, като добави, че настоящата система за пропускане на хуманитарни конвои в Газа „върви към провал“.

Разселени палестинци, обитаващи училище, получават японска хуманитарна помощ (видео)

“Нуждите на хората са огромни, дори и само за оцеляване, а помощта, която получаваме, е оскъдна и недостатъчна”, допълват от Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци. Тя заяви, че е на ръба възможността си да помага на хората в Газа заради израелските въздушни удари, убили над 50 души от персонала ѝ и ограничили транспортирането на доставки.

Жители на Газа ограбят складове за продукти от първа необходимост

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции