<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=205425" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Васил Терзие...

Ядем все повече сирене от палмово масло, отколкото от краве мляко

30 Октомври 2023
0 1347

Ядем все повече сирене от палмово масло, отколкото от краве мляко. Данни на Министерството на земеделието и храните за дейността на млекопреработвателните предприятия в България показват, че през последните месеци драстично се увеличава производството на фалшиво сирене.

От началото на годината до август от мандрите са излезли почти 8 300 тона фалшиво сирене. Най-голямото количество е произведено през юни – над 1300 тона. В същото време през юли и август са произведени 6265 и 6180 тона истинско краве сирене.

За сравнение през февруари и март са продадени по 800-900 тона имитиращ продукт.

През 2022 г. са продадени 13 586 тона сирене с растителни мазнини. За 2021 г. числот е сходно – 13 939 тона.

Храната на бъдещето: Сирене без крави и омлети без кокошки

Данните на министерството показват, че почти наполовина през август спада и производството на други сирена, различни от кравето (овче и козе). Двойно е намаляло и производството на масло – от 110-150 тона през януари-март до 50-60 тона през летните месеци.

Ядем все повече сирене от палмово масло, отколкото от краве мляко

За осем месеца в България са преработени близо 500 млн. литра прясно мляко. 467 млн. литра е кравето, а едва 2,5 млн. литра е биволското мляко. От него са произведени над 43 хил. тона пресни млека и близо 111 хил. тона заквасени млека.

Въпреки това сме далеч от пика в производството на фалшиви сирена. Той беше през 2016 г., когато у нас са произведени 16 231 тона имитиращи сирена.

Поради притеснителни сигнали за съдържанието в редица млечни продукти в търговската верига, наскоро БАБХ започна разследване дали се продава овче сирене, направено от краве мляко у нас.

БАБХ “разследва” дали се продава овче сирене, направено от краве мляко у нас (видео)

Темата в никакъв случай не е за подценяване, тъй като касае здравето гражданите.

За съжаление подобна гавра с хранителни продукти е често срещана в българската практика. Най-скорошен ярък пример са фирми от Пловдив, които преетикират стоките си, за да ги “вкарат в срок”. Нашият репортер Виктория Симеонова разкри схемата, от която Георги и Светослав Цанкови (собствениците на склада, пласиращ негодни стоки) са се нагушили с много парички. Междувременно фирмите, свързани с тях, зареждат редица училища, детски градини и болници.

Повече за случая и кадри от скритите ни камери в склада можете да видите тук:

Скрита камера засне преетикиране на храни с изтекъл срок на годност в склад на председател на общински съвет (РЕПОРТАЖ)

Изненадахме на място собствениците на фирмите, преетикиращи негодни храни (РЕПОРТАЖ)

Ядем все повече сирене от палмово масло, отколкото от краве мляко

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции