<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=205839" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: "Хамас" разре...

Прокуратурата предлага собствеността на Руската църква да бъде възстановена

01 Ноември 2023
0 588

Прокуратурата предлага собствеността на Руската църква да бъде възстановена. Това стана ясно от изявление на регионалния министър, в което обяви, че МРРБ ще започне процедурата, пише bTV.

Вижте какво показват архивите за Руската църква (видео)

„Получихме писмо от прокуратурата, които са направили изследване на фактите и обстоятелствата за собственост на Руската църква. Тъй като МРРБ е компетентният орган, ние бяхме сезирани с предложение да предприемем действия по възстановяване на собствеността“, заяви Андрей Цеков.

Цеков коментира и че материалите по казуса са 4 папки с документи. „Ако има основания, ще предприемем нужните действия“, допълни Цеков.

Прокуратурата предлага собствеността на Руската църква да бъде възстановена

От прокуратурата коментираха какво са открили в хода на разследването си. Според наличните факти през 1934 г. тогавашният външен министър е разпоредил тази църква да се предаде на Софийския митрополит. Отделно, след като храмът е пострадал от бомбардировките по време на Втората световна война. Две трети от сумите по възстановяването ѝ са били в тежест на българската държава. Не са открити и документи, които да доказват, че Съветският съюз е изпълнил задълженията си и е покрил другата една втора от парите.

„Не сме намерили и доказателства не само за строежа на църквата, но и за това, че са изпълнени императивните изисквания – а те не са“, коментира Виктор Малинов, прокурор от ВАП.

Историята около Руската църква

Припомняме, че на 21 септември бе издадена заповед за експулсиране на представителя на Московска патриаршия у нас. Както и на другите двама служители в руската църква. На тримата са наложени принудителни административни мерки. Те са „експулсиране”, „отнемане правото на пребиваване” и „забрана за влизане на територията на България”. Мерките са за период от пет години, стана ясно от официално съобщение на ДАНС. Мотивите са данни за дейност, насочена срещу националната сигурност и интереси на Република България. Посочените лица са свързани с реализацията на различни елементи от хибридната стратегия на Руската Федерация в България. От тогава скандалът с Руската църква и нейното бъдеще продължава.

Прокуратурата предлага собствеността на Руската църква да бъде възстановена

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции