<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=206637" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Страх от прот...

Иранска Нобелова лауреатка, осъдена на 31 години затвор, започна гладна стачка зад решетките

06 Ноември 2023
0 2438

Иранска Нобелова лауреатка, осъдена на 31 години затвор, започна гладна стачка зад решетките. Става дума за Наргес Мохамади, предаде NOVA.

Нобеловата награда беще връчена на Мохамади за борбата ѝ срещу потисничеството на жените в Иран, както и за битката ѝ за насърчаване на човешките права и свободи. Общо режимът я е арестувал 13 пъти, осъдил я е пет пъти на 31 г. затвор и 154 удара с камшик.

Запознайте се с носителката на Нобелова награда за мир, която се опълчи на системата в Иран (видео)

От 2021 г. тя се намира затвора “Евин” в Техеран. Чрез гладната стачка тя протестира срещу липсата на медицински грижи за задържаните в иранските затвори. Както и срещу задължителното носене на хиджаб от жените в Иран.

В изявление близки на нобелистката казаха, че тя е започнала протеста си преди няколко часа и изразиха безпокойство за здравето ѝ.

Иранска Нобелова лауреатка, осъдена на 31 години затвор, започна гладна стачка зад решетките

Миналата седмица Мохамади е получила отказ от затворническата управа да бъде преместена в болница, защото отказала да носи хиджаб. Затворнически лекар направил електрокардиограма, която показала, че тя има спешна нужда от хоспитализация. Нейното здраве е изключително крехко, съобщава семейството ѝ.

“Ислямската република е отговорна за всичко, което може да се случи на нашата обичана Наргес”, казват близките ѝ днес. Наргес Мохамади води битки в родината си срещу смъртното наказание и в подкрепа на повече права за жените.

Ако си жена или си роден от жена, виж това (Коментарът на “Господарите”)

Наргес Мохамади е и едно от основните лица на бунта, станал известен като движение “Жени, Живот, Свобода”. То се сформира след смъртта на младата Махса Амини, задържана преди повече от година заради нарушаване на правилата за носене на хиджаб. Жените, които са част от протестното движение, си отрязват косите, не носят хиджаб и излязоха на протести по улиците на ирански градове. Властите реагираха със сурови репресии срещу протестиращите.

Гневът в Иран

Припомняме, че хората в страната се бунтуват силно срещу неправдите там, откакто бе съобщено за убийството на Махса Амини. През септември се навърши първата годишнина от смъртта на младата жена от кюрдски произход. Кончината ѝ предизвика вълна от протести в цял Иран в края на 2022 г.

22-годишната Амини почина в ареста, след като беше задържана от нравствената полиция заради неправилно носене на хиджаба си. Повече от 500 протестиращи бяха убити по време на демонстрациите, които последваха.

Арестуваха над 260 души на годишнината от смъртта на Махса Амини (видео)

Иранци от всички сфери на обществото взеха участие, отбелязвайки едно от най-смелите предизвикателства пред Ислямската република след революцията от 1979 г.

Гледайте отново и Коментара на “Господарите” по темата с репортера ни Виктория Симеонова.

Въпреки трагедията с Амини и арестите на стотици протестиращи, се радваме да видим, че хората в страната не се предават и продължават да се борят срещу потисничеството на тамошния режим. Надяваме се, че идват по-добри времена за жителите на Иран!

Иранска Нобелова лауреатка, осъдена на 31 години затвор, започна гладна стачка зад решетките

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции